Extra financiële oppepper voor Brainport Eindhoven

De Brainport Eindhoven krijgt de komende tijd een flinke financiële oppepper. Een bedrag van € 370 miljoen komt de komende tijd beschikbaar via de nieuwe Brainport Nationale Actie-agenda. Tegelijkertijd wordt de toegang tot risicokapitaal voor mkb-hightech-ondernemers in in de regio vergroot. Hiervoor is een extra bedrag van € 5,7 miljoen beschikbaar.

Dat maakte staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer deze week bekend. Het kabinet besloot tot de extra steun samen met Brainport Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant.

 

Seed Capital

Het gezamenlijke bedrag is bedoeld voor nieuwe technologieën en verbetering van het vestigingsklimaat in de hele regio. Vooral vanwege dat laatste doel is de toegang tot risicokapitaal voor mkb-hightech-ondernemers in Brainport Eindhoven vergroot. Hiervoor is een extra bedrag van € 5,7 miljoen beschikbaar via de Seed Capital-regeling. Dit komt bovenop de eerdere investering van veertien investeerders van circa € 12 miljoen, in het Eindhoven Venture Capital Fund II.

De Brainport-agenda kent tien prioriteiten. Ze zijn allemaal gericht op zowel aantrekken en behouden van technologisch talent. Verder staat levenslange scholing en betere aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven op het lijstje.

Het plan voorziet ook in een gezamenlijk initiatief van kennisinstellingen en het regionale bedrijfsleven, genaamd Eindhoven Engine. Nieuwe technologieën moeten zo sneller ontwikkeld worden en op de markt gebracht.

Volgens de minister gaat dit “de goed georganiseerde triple helix in de regio, waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden intensief samenwerken, versterken. Om de mainport-status van deze regio verder uit te werken hebben Rijk en regio een gezamenlijke langjarige Brainport Nationale Actieagenda opgesteld.

 

Gezamenlijke agenda Rijk en regio

Met zowel het uitbrengen van de agenda als het extra bedrag spelen de partijen in op de toenemende concurrentie tussen stedelijke regio’s wereldwijd. Zo kunnen knelpunten worden aangepakt maar wordt ook de innovatiekracht van de Brainportregio verder versterkt.

In de zogenoemde Brainport Eindhoven zijn grote bedrijven als ASML en Philips al jaren actief. Daarnaast zijn er zeker duizenden MKB-ondernemers gevestigd, die actief zijn met ICT en innovatie. Per jaar kent de regio met 4,9 procent in 2017 de grootste economische groei in Nederland. Bedrijven die gevestigd zijn in de Brainport Eindhoven hebben samen bijna de helft van het totaal aantal patenten in Nederland in bezit.

 

Gerelateerde berichten...

X