Forse stijging aantal cyberaanvallen per week

cyberaanvallen

In het tweede kwartaal van 2022 nam het gemiddelde aantal wekelijkse cyberaanvallen wereldwijd toe met 32%, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het gemiddeld aantal wekelijkse aanvallen per organisatie bereikte een piek van 1.200. In Nederland bedroeg de toename 40%. Daarnaast nam het aantal ransomware-aanvallen toe met 59% ten opzichte van vorig jaar. Deze cijfers blijken uit onderzoek van Check Point Research (CPR)

Onderwijs vaak aangevallen

De sector Onderwijs/Onderzoek is wereldwijd de meest aangevallen, met gemiddeld meer dan 2.300 aanvallen per organisatie per week. Dit is een stijging van 53% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. In de gezondheidszorg nam het aantal cyberaanvallen in dezelfde periode met 60% toe tot 1.342 aanvallen per organisatie per week.

Cyberaanvallen per regio

Afrika is de meest aangevallen regio in het tweede kwartaal van 2022, met een piek van gemiddeld bijna 1.800 wekelijkse aanvallen per organisatie. Dit betekent een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar voor dit continent. Na Afrika volgen Azië en Latijns-Amerika met gemiddeld bijna 1.700 en 1.600 aanvallen, een stijging van respectievelijk 25% en 29% ten opzichte van vorig jaar.

Ransomware

Check Point Research deelt ook nieuwe data over de trends in ransomware-aanvallen. Zo wordt nu gemiddeld 1 op de 40 organisaties wereldwijd wekelijks getroffen door ransomware. Dit is een stijging van 59% ten opzichte van vorig jaar (1 op de 64 organisaties in Q2 2021). In Europa bedraagt het wekelijks gemiddelde van getroffen organisaties 1 op 66. Dit komt neer op een daling van 1% ten opzichten van vorig jaar.

Ransomware per industrie

De detail- en groothandel zag de grootste piek in ransomware-aanvallen, met een stijging van 182% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, gevolgd door de distributiesector die een stijging van 143% zag. Ook in de overheids-/defensiesector was er een flinke stijging van 135%, waarmee 1 op 24 organisaties wekelijks door ransomware werd getroffen.

Tips voor preventie ransomware

Verschillende strategieën kunnen de impact van ransomware verkleinen. Zo is het belangrijk back-ups te maken, content de scannen en filteren en systemen up-to-date te houden. Verder moet men het trainen van medewerkers niet vergeten. Zorg ervoor dat werknemers bekend zijn met de standaard best practices in de wereld van cyberbeveiliging, zoals het kiezen van sterke wachtwoorden, het nooit aan anderen verstrekken van hun wachtwoorden en het vermijden van linkjes en content die er verdacht of onbekend uitzien.

Gerelateerde berichten...

X