Elke 8,6 minuut een nieuw schadelijk computerprogramma

mkb
De experts van G DATA’s SecurityLab hebben in de eerste helft van 2014 1,8 miljoen nieuwe computervirussen, -trojanen en andere -malware gevonden. Iedere 8,6 minuut duikt een nieuw schadelijk programma voor Windows pc’s en laptops op. Adware is populairder dan ooit (14% van alle nieuw waargenomen malware) en banktrojanen zijn sterk in opkomst. Het afgelopen half jaar jaar werd een record aan banktrojanen waargenomen. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Malware-rapport over het eerste half jaar van 2014 door het Duitse G DATA SecurityLab.
G DATA concludeert in het onderzoek dat de programma’s waar snel veel geld mee te verdienen enorm aan populariteit toenemen. Vooral de wereldwijde ontwikkeling van banktrojanen wekt zorgen. De groei van begin dit jaar zal in de tweede helft van 2014 doorzetten, zo is de voorspelling. De experts verwachten dat het aantal van 3.38 miljoen nieuwe malwaretypes van 2013 in 2014 wordt overschreden.
In de top 25 van meest aangevallen doelwitten staan banken wereldwijd bovenaan. Een betaaldienst als PayPal vormt daarop geen uitzondering. Zij doen volgens de onderzoekers onvoldoende om hun gebruikers te beschermen. 80% van de door banken aanbevolen beveiligingsinstellingen zijn onvoldoende om een aanval van een banktrojaan af te slaan. Engelstalige landen zijn nog steeds duidelijk favoriet bij de malware-schrijvers. Van de 25 meest aangevallen banken en financiële instellingen bevindt 48% zich in de Verenigde Staten.

 

Vooruitzicht voor het einde van 2014

  •    Recordaantal nieuwe schadelijke programma’s: voor het einde van het jaar zal de 3,5 miljoenste nieuwe type malware van het jaar worden ontdekt.
  •   Adware blijft aan populariteit groeien: de adware-sector heeft zijn plaats ingenomen bij aanvallers en zijn malware zal ook de komende maanden vele gebruikers blijven teisteren met ongewenste reclame.
  •   Ontwikkeling van banktrojanen: een luctratieve zaak binnen de cybercrime. Steeds meer malwareschrijvers zullen zich hiermee bezig houden.

Lees het hele rapport

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...