Geen belasting op zelfscankassa’s in België

belasting supermarktomzet

Eind juni kondigde de gemeenteraad van Molenbeek (bij Brussel) aan belasting te gaan heffen op de zelfscankassa’s bij supermarkten in de gemeente. De taks, in de hoogte van 5600 euro per jaar, zou nog dit jaar worden ingevoerd. De aangekondigde maatregel leidde tot protesten bij ondernemers.

Economisch zware tijden

Volgens burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft de invoering van deze kassa’s gevolgen voor het werk zelf, omdat de klant taken uitvoert die vroeger voor het personeel waren weggelegd. De kassa’s zouden leiden tot een forse afname van de werkgelegenheid.

“Bovendien valt niet te ontkennen dat deze vorm van afrekenen, die uitsluitend door supermarkten wordt ingezet, gevolgen heeft voor de sociale samenhang in wijken. Vooral als daar veel ouderen wonen. Dit, omdat er geen contact meer is tussen klanten en werknemers van de winkel.”

De maatregel stond niet op zichzelf, maakte de wethouder van financien duidelijk. In deze moeilijke economische tijden heeft de gemeente gekeken naar meer diversiteit in de belastingheffing, was de boodschap. Zo zou de gemeente ook een belasting op het maken van professionele filmopnames gaan invoeren.

Hindernis voor digitalisering

Deze week echter floot de Brusselse regering de gemeente terug en verbiedt de belasting op de in totaal 14 zelfscankassa’s in de gemeente. Molenbeek loopt hierdoor 77.000 euro aan jaarlijkse inkomsten mis. In Brussel stelt men dat klanten de keuze behouden om aan te schuiven bij de traditionele kassa’s als ze menselijk contact wensen. Daarnaast wordt het gebruik van de zelfscankassa’s ook door winkelpersoneel gemonitord.

Ook zou er geen bewijs zijn voor het afnemen van de werkgelegenheid. In tegendeel, het aantal medewerkers in de sector steeg de afgelopen jaren fors. Tot slot zou de belasting ook de inspanningen van de regering doorkruisen tot digitalisering van ondernemingen.

Er is maar één supermarktketen in Molenbeek, en dat is Delhaize. De keten had in de gemeente ooit het hoofdkantoor, maar kondigde in 2019 een verhuizing aan. Dat leidde tot kritiek vanuit de gemeenteraad.

Gerelateerde berichten...

X