Gegevens van bittorrent uploaders niet veilig bij Brein

Stichting Brein mag persoonsgegevens van mensen die illegaal downloaden in het ‘bittorrent onderzoeksbestand’ opslaan en gebruiken. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt de plannen van Brein rechtmatig.

Stichting Brein gaat dus gegevens verwerken van personen die bestanden uitwisselen via bittorrent netwerken. De stichting wil zo onderzoeken wie wanneer betrokken is bij ongeautoriseerde uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde werken. De stichting  verzamelt daarom de IP-adressen en gebruikersnamen van bittorrentgebruikers die mogelijk betrokken zijn bij auteursrechtinbreuk.

De Autoriteit Persoonsgegevens is na onderzoek van mening dat Stichting Brein voldoende waarborgen heeft ingebouwd om een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens te waarborgen. Brein hanteert volgens de autoriteit prioriteringscriteria en bewaartermijnen bij het vastleggen van gegevens. Brein zou ook genoeg organisatorische waarborgen hebben voor een juiste en zorgvuldige gegevensverwerking.

De AP vertrouwt erop dat Brein alleen gegevens van Nederlandse gebruikers zal bewaren van wie de stichting het sterkste vermoeden heeft dat zij (grootschalige) inbreuk op auteursrechten maken om verder onderzoek te doen.

Doel is niet alleen het in kaart brengen van de grootschalige illegale downloaders. Eenmaal opgespoord moeten de verantwoordelijken alsnog betalen voor het delen van beschermd materiaal.

Nu deze toestemming rond is, moet Brein alleen nog de internet providers over de streep zien te trekken. Dat gebeurt als Brein gezien heeft welke gebruikers vaak auteursrechtelijk beschermd materiaal delen en de naam en adresgegevens van de betreffende klant opgevraagd moeten worden.

Dit kan lastig worden omdat Nederlandse internetproviders al eerder lieten weten dat ze niet willen meewerken om te zorgen dat hun eigen klanten vervolgd kunnen worden. De rechtbank moet wellicht aan een dergelijke zaak te pas komen.

 

 

Gerelateerde berichten...