Zorgsector erg vatbaar voor interne datalekken

Alleen de sector gezondheidszorg kent meer digitale bedreigingen van binnenuit, dan bedreigingen van buitenaf. Zo vinden er naar verhouding meer interne datalekken plaats dan in andere sectoren. Dit blijkt uit onderzoek van Verizon.

Het bedrijf publiceerde een groot internationaal onderzoek naar digitale bedreigingen in alle soorten sectoren. De uitkomsten uit de gezondheidssector komen een week nadat in het Haagse Hagaziekenhuis het lekken van data over realityster Barbie werd onderzocht.

 

Medische informatie

In de gezondheidszorg gaat het om 56 procent van de digitale incidenten die van binnenuit komt. 79% van deze datalekken gaat om het lekken van medische informatie. Goede tweede is gelekte persoonsinformatie met 37 procent.

Werknemers misbruiken bijvoorbeeld hun toegangsrechten. Ze kijken zonder toestemming in systemen met patiëntgegevens.  Ze doen dat bijvoorbeeld om meer te weten te komen over een bekend persoon of een bekende van de medewerker. Het gaat om 24% van de gevallen on kleine of grote datalekken.

 

Barbie

De resultaten van het onderzoek lijken gesteund door het nieuws van een kleine week geleden dat medewerkers van het Haga-ziekenhuis het dossier van realityster Barbie (Samantha de Jong), hadden bekeken. Het ziekenhuis concludeerde na onderzoek dat het dossier van Barbie tientallen keren was ingezien. Ook door medewerkers die helemaal niet betrokken waren bij het medische team van de Jong. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels op de zaak gezet.

Uit het onderzoek blijkt inmiddels dat datalekken in 35 procent van de gevallen het gevolg is van menselijke fouten.  Verizon bekeek in het onderzoek 750 beveiligingsincidenten, waar in twee derde van de gevallen sprake was van een datalek.

 

Gerelateerde berichten...

X