GGD naar politie om medewerkers die privégegevens verhandelden

callcenter corona testlijn

De GGD deed maandag aangifte bij de politie tegen twee medewerkers. Ze zouden privégegevens verhandelden uit bestanden van mensen die een coronatest hadden gedaan.

Het gaat om een tweetal medewerkers die werkzaam waren bij het afsprakennummer van de GGD om een test te laten doen. Afgelopen weekend werden ze aangehouden en verdacht van grootschalige datadiefstal.

Het duo grasduinde in twee systemen. Ten eerste kwamen de data uit het administratiesysteem CoronIT. Alles rond de afspraak komt in dit systeem terecht. Ten tweede zou er privégegevens gestolen zijn uit HPZone, waarin data van mensen die besmet zijn terechtkomen, samen met dat van hun contacten.

Het gaat om miljoenen privégegevens. RTL Nieuws bracht de zaak maandag naar aanleiding van eigen onderzoek aan het rollen. De gestolen gegevens zijn bijvoorbeeld huisadressen BSN-nummers en telefoonnummers. Ze gingen voor dertig tot vijftig euro per persoon over de toonbank via Telegram.

De GGD’ers verkochten van tienduizenden geregistreerden ook grote datasets. Volgens de handelaren zaten daar ook gegevens bij van BN’ers. Wie de criminelen zijn die erachter zitten is nog niet bekend.

Controle

De GGD controleert niet stelselmatig op lekken van data. Wel waren ze, mede door een incident eerder dit jaar hun controles aan het intensiveren. Nu krijgen medewerkers alleen toegang tot de systemen als dat voor hun werk ook echt nodig is. Eind maart zeggen ze zover te zijn dat er automatisch altijd controle plaatsvindt op wie toegang heeft tot welke systemen en gegevens.

De diefstal van de twee medewerkers is niet de eerste voor de GGD GHOR. Vorige week meldde ook Nieuwsuur ook dat de uitslagen van coronatesten en andere persoonsgegevens van tienduizenden mensen simpel waren uit te lezen in een database van U-Diagnostics.

Het commerciële testbedrijf beschikt onder andere over testresultaten van reizigers van TUI en Corendon. Ook het Ministerie van Defensie was klant.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X