Helft van Nederlandse werknemers omzeilt cybersecurity

cybersecurity

Cisco heeft een onderzoek uit laten voeren naar de blik op en kennis van cybersecurity. Het onafhankelijke, geanonimiseerde onderzoek analyseerde de antwoorden van 1500 hybride werkenden (flexibel thuis- en kantoorwerkend) in zes landen: België, Denemarken, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

Cybersecuritytraining

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat meer dan de helft (63%) van de ondervraagden sinds de start van de pandemie een cybersecuritytraining heeft gekregen, waarvan 25% de afgelopen zes maanden. Vooralsnog geeft 22% aan nog nooit een dergelijke training aangeboden te hebben gekregen van hun huidige werkgever. Het thuiswerken als gevolg van de pandemie heeft meer kwetsbaarheden blootgelegd en dus zijn deze trainingen juist nu ontzettend belangrijk.

Menselijk gedrag

Michel Schaalje, Cybersecurity Lead voor Cisco Nederland, zegt hierover:
“Cyberveiligheid is net zo afhankelijk van menselijk gedrag als van technologie. Als een van deze pijlers wegvalt worden bedrijven simpelweg kwetsbaarder voor aanvallen. Mensen zijn hierin de zwakste schakel en hier zijn cybercriminelen maar al te goed van op de hoogte. Omdat de beveiliging van netwerken en apparaten zelf steeds beter wordt, richten cybercriminelen hun aandacht steeds vaker op mensen en de fouten die zij maken om ongemerkt systemen binnen te dringen.”

Volgens Michel Schaalje is het verontrustend dat bijna de helft (42%) van de respondenten uit Nederland hun securitysysteem omzeilt om hun werk te kunnen doen. In begin 2020, voor de pandemie, was dit nog 66%, en hoewel er dus sprake is van een verbetering zou dit, zeker nu hybride werk voor velen de standaard is, helemaal niet meer moeten gebeuren. Cisco roept daarom werkgevers in alle sectoren op om hun werknemers van de juiste training te voorzien, om zo de hybride werkplek van de toekomst (cyber)veiliger te maken.

Belangrijkste bevindingen in Nederland:

De Nederlandse bevindingen komen overeen met de gemiddelde bevindingen van het onderzoek.
48% van de Nederlandse ondervraagden geeft aan dat cybersecurity een belangrijke prioriteit moet zijn. Daarentegen zegt 33% dat hun bedrijf cybersecurity niet serieus genoeg neemt.
45% wil dat zijn organisatie meer aandacht besteedt aan cybersecurity en het beveiligen van de online omgeving.
42% van de ondervraagden werkt om de securitymaatregelen heen, begin 2020 was dit 66%.
Slechts 20% van de Nederlanders heeft de afgelopen zes maanden een cybersecuritytraining gevolgd.

Gerelateerde berichten...

X