HP domineert zakelijke markt serversystemen

kwantumcomputing

Binnen het domein van de x86-servers in Nederland is HP de meest in het oog springende partij. Uit een inventarisatie van de Nederlandse zakelijke markt, door Computer Profile, blijkt dat 64 procent van de organisaties werkt met een systeem van HP. Binnen het publieke segment – overheid, onderwijs en zorg – ligt het aandeel HP zelfs net onder driekwart van alle x86-servers. Bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers ligt het aandeel van de marktleider in de installed base (parkaandeel) op circa 62 procent. De concurrentie, met voorop Dell, gevolgd door IBM, Fujitsu en Cisco, weet het grootste aandeel te verwerven bij multinationals en bij national enterprises. Voor het eerst komen ook de serversystemen van Cisco naar voren met een aandeel in de installed base van 1,1 procent. Computer Profile voerde 5.800 gesprekken met IT-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over het gebruik van serversystemen.

Dell heeft een aandeel in de installed base van bijna een kwart van de x86-servers, vooral bij de grotere commerciële instellingen kent deze partij haar grootste aandelen. IBM is de nummer drie, circa 8 procent van alle servers betreft een system-x van Big Blue. Het is deze tak van IBM die, in navolging op de IBM PC-tak, overgaat naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich binnen de onderzochte groep tot enkele procenten. De aandelen van de vier grootste vendoren zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode 2010 tot nu schommelt het aandeel van HP telkens tussen de 64 en 65, van Dell tussen de 22 en 24, van IBM tussen de 7 en 9 en van Fujitsu tussen de 1,5 en 2,5 procent.

Afname locaties met lokale x86-servers
De dalende lijn in het aantal locaties dat on premise x86 heeft draaien blijft doorzetten. In 2011 lag dit percentage met on site x86-servers nog boven de 90 procent. In de afgelopen jaren is dat in snel tempo gedaald. Vorig jaar had nog driekwart van de locaties lokaal draaiende servers, in 2014 is dat verder gedaald naar 70 procent. Deze daling is natuurlijk ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende vendoren. De meest voorkomende fabrikant is HP. Op circa 47 procent van de locaties staat één of meerdere x86-servers van HP. Vorig jaar lag dat circa 10 procentpunt hoger. Deze daling komt mede door de sterke positie van HP in het publiek domein. Juist in het publiek domein is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar shared service centra.

Segmenten waar HP nu de hoogste penetratiegraad kent zijn de industrie (57%), de transportsector (51%) en het handelssegment (51%). Dell x86-servers komen voor op één op de vijf locaties. Segmenten waar bovengemiddeld vaak Dell-servers aanwezig zijn, zijn IT, telecom en utilities (29%), het onderwijs (27%) en de industrie (26%). IBM x86-servers komen bovengemiddeld vaak voor bij handels- (11%) en industriële bedrijven (9%).

Teruglopende aantallen servers
Niet alleen staan op minder locaties dan voorheen x86-servers, ook het (gemiddeld) aantal servers op de locaties die nog wel gebruikmaken van on premise x86-servers loopt langzaam terug. In de periode juni 2010 tot juni 2014 is een daling zichtbaar bij deze locaties van gemiddeld 13,1 x86-servers naar 10,5, oftewel een afname met 20 procent. Het sterkst is de daling geweest bij multinationals waar het gemiddeld aantal servers daalde met bijna 30 procent. Juist bij bedrijven in dit segment is op internationale schaal sprake van migraties naar shared service centra en datacentra van externe dienstverleners.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...