Hybride cloud groeit sterk in bedrijfsleven

AWS

De hybride cloud blijft groeien, security is nog steeds de grootste prioriteit bij IT-managers. En steeds meer leidinggevenden willen hun IT-activiteiten automatiseren in 2022. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Tech Outlook van Red Hat. Een opvallende vaststelling is dat dataprivacy en -beveiliging als belangrijkste redenen worden aangegeven in de keuze voor zowel de private als de publieke cloud.

Combinatie van clous

Naarmate de hybride cloud blijft groeien, willen steeds meer bedrijven afstappen van hun cloud-first strategie. Terwijl in 2020 10% van de bedrijven nog resoluut koos voor de publieke cloud en 17% voor de privé-cloud, is dat in 2021 nog respectievelijk 9% en 14%. De keuze voor een vorm van hybride cloud neemt dan weer toe. Namelijk met 3%. 30% van de IT-beslissingsnemers kiest voor een combinatie van clouds. In 2020 was dit 27%. Dat is geen verrassing. Bedrijven zoeken immers vaker het beste van de twee werelden. Ze combineren de snelheid en schaalbaarheid van de openbare, en de controle en veiligheid van de private cloud.

Zorgen om dataprivacy en security

Een opvallende vaststelling is dat dataprivacy en -beveiliging als belangrijkste redenen worden opgegeven in de keuze voor zowel de private als de publieke omgevingen. Zo’n 43% van de respondenten kiest voor de privé-omgeving omwille van dataprivacy. Bij de openbare propositie is dat 30%. 39% kiest dan weer voor de private cloud omwille van securityredenen; 32% voor de publieke cloud. Wellicht valt deze tegenstrijdigheid te verklaren omdat on-prem datacenters over het algemeen meer controle en visibiliteit bieden, maar organisaties in house niet de operationele expertise hebben die public cloudproviders kunnen brengen.

Automatisering neemt toe

Wanneer wordt gekeken naar de geplande uitgaven binnen 12 maanden, zegt 38% van de respondenten de IT-activiteiten te willen automatiseren. Dat is 6% meer dan in 2020. De belangrijkste automatiseringsprioriteiten zijn security (36%), de cloud (35%) en de versnelling van de dienstverlening (33%). Over alle IT-activiteiten heen blijft security de grootste financiële prioriteit (46%) met netwerkbeveiliging (38%), cloudbeveiliging (37%) en databescherming (30%) als belangrijkste geplande uitgaven.

Medewerker centraal

Het 2022 Global Tech Outlook onderzoek polste bij de IT-beslissingsnemers ook naar de grootste uitdagingen om vandaag de dag aan digitale transformatie te doen. Hieruit blijkt dat het tekort aan talent (26%) de grootste drempel is om te digitaliseren, gevolgd door de geërfde IT-infrastructuur (23%) en problemen met integraties (23%). Het is het eerste jaar dat de medewerker bovenaan het lijstje staat en vòòr de technologie wordt geplaatst.

Gerelateerde berichten...