Hybride werken leidt tot meer cyberkwetsbaarheden

thuiswerken Nederlanders

Het hybride werken heeft een vlucht genomen. Dat leidt tot meer cyberkwetsbaarheden. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 toont dat het aantal grote cyberaanvallen in het afgelopen jaar op een mobiel/IoT-apparaat met 22% steeg. Aangezien 85% van de ondervraagde bedrijven aangeeft dat ze een budget hebben voor beveiliging van mobiele apparaten, is de noodzaak nog nooit zo hoog geweest om deze middelen te gebruiken om cyberdreigingen aan te pakken.

Lastige opgave

Securityteams staan voor een lastig karwei nu het aantal apparaten en werknemers op afstand toeneemt. 79% van de respondenten is het ermee eens dat de recente veranderingen in de manier van werken een negatieve invloed hebben op de cybersecurity van hun organisatie. Gezien de toegenomen dreiging zou het voor de hand liggen dat bedrijven hun beleid zouden aanscherpen. De bevindingen wijzen echter op het tegenovergestelde. 85% zegt dat het gebruik van thuis-WiFi en mobiele netwerken/hotspots is toegestaan of dat er geen beleid tegen is. 68% Staat het gebruik van openbare Wi-Fi toe of heeft daar geen beleid voor.

Beveiliging topprioriteit

Men is zich duidelijk bewust van de impact van een cyberaanval. 64% Van de respondenten zegt dat de bewustwording van cyberrisico’s in de toekomst zal toenemen. Dit is deels toe te schrijven aan het feit dat tweederde (66%) van de bedrijven aangaf in het verleden onder druk te hebben gestaan om de beveiliging van mobiele apparaten op te offeren “om de klus te klaren”, waarbij 52% onder die druk bezweek.

Vier aspecten

De MSI beschrijft vier aspecten van het mobiele dreigingslandschap. Mensen en gedrag, apps, netwerken en de cloud, en apparatuur. Daarnaast worden deskundige inzichten geboden in hoe men zich kan beschermen tegen cyberaanvallen, zoals het instellen van een “zero trust network access” (ZTNA)-model en een secure access service edge (SASE)-architectuur, die zijn ontworpen voor een mobile-first en cloud-first wereld.

Waakzaamheid van consumenten

Net als in het bedrijfsleven hebben cybercriminelen het ook gemunt op consumenten. Ongewenste telefoontjes en spamberichten vormen een serieuze bedreiging voor bezitters van mobiele apparatuur, waardoor waakzaamheid en beveiligingsmaatregelen des te belangrijker zijn.

Gerelateerde berichten...