Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden

wachtwoorden

Ondernemingen stappen steeds vaker af van wachtwoorden. Ze kiezen voor “gemakkelijke” authenticatiemethoden voor hybride werknemers. Vooral biometrische authenticatie neemt snel toe.

Vanaf elke locatie veilig werken

Dit blijkt uit het Duo Trusted Access Report 2021 dat Cisco publiceerde. Hierin werden data van meer dan 36 miljoen apparaten, meer dan 400.000 unieke applicaties en ongeveer 800 miljoen maandelijkse verificaties geanalyseerd. Het rapport maakt duidelijk hoe organisaties vanuit verschillende sectoren ervoor zorgen dat er vanaf iedere locatie gewerkt kan worden. Dit, door controles te implementeren die zorgen voor veilige toegang tot applicaties.

Web Authentication in opmars

Biometrische authenticatie is op meer dan 74% van de mobiele telefoons in Nederlandse geactiveerd. Dit wijst op een groeiende acceptatie van niet-traditionele verificatiemethoden en de toegankelijkheid van wachtwoordloze hardware die velen toch al elke dag bij zich dragen. Ook zien de onderzoekers een vervijfvoudiging van het gebruik van Web Authentication (WebAuthn), waarmee biometrie veilig lokaal op het apparaat kan worden opgeslagen en gevalideerd, in tegenstelling tot een gecentraliseerde database.

Betere inlogervaring

Het afschaffen van wachtwoorden verbetert de inlogervaring voor de overgrote meerderheid van gebruikers. Meer dan de helft van de organisaties van plan om een wachtwoordloze strategie te implementeren. Onder Nederlandse IT-besluitvormers is dit 47%. Voordelen om over te stappen op een wachtwoordeloze organisatie is het verbeteren van de algehele beveiliging. Dit, naast de mogelijkheid voor gebruikers om zich vanaf meerdere apparaten te authentiseren. En tot slot speelt het gemak in gebruik. In Nederland geeft 41% van de respondenten aan dat beveiligingsproblemen met betrekking tot gecompromitteerde gebruikersgegevens het meest frustrerende en zorgwekkende onderdeel van het gebruik van wachtwoorden is.

Gerelateerde berichten...

X