IBM lonkt naar datacenters met opensource Power-chips

IBM stelt zijn Power-serverprocessors open voor derden. Het staat eenieder dus vrij om eigen aanpassingen te maken aan dat chipontwerp. Een nieuwe aanpak voor de servermarkt, maar een model dat gemeengoed is voor mobiele apparaten. IBM mikt op het Datacenter 2.0.

Het besluit van computerpionier IBM om de architectuur van zijn Power-processors te opensourcen, heeft tot doel om meer variatie te verkrijgen. Reeds tien jaar geleden zette IBM voorzichtige stapjes om zijn Power-chips en -servers meer open te maken. De insteek toen was dat hardware- en softwarepartners feedback mochten geven aan IBM om het Power-ontwerp aan te laten passen. Nu gaat Big Blue evident een stap verder.

Grote klanten doen het zelf
De nieuwe openheid voor Power moet een andere categorie partners/klanten aantrekken: grootgebruikers van datacenters. Denk daarbij aan bedrijven als Google en Facebook die nu nog op eigen houtje systemen ontwerpen voor in hun kritieke it-omgevingen. Die internetgiganten zijn al jaren grote en groeiende directe klanten van Intel en passeren daarbij HP, Dell en ook IBM. Intel-topvrouw Diane Bryant verklapte al in 2012 dat de traditionele grote serverleveranciers worden ingehaald. Driekwart van Intels serverprocessors werd twee jaar terug opgekocht door acht servermakers, waarvan er minimaal één de gemaakte servers niet verkoopt, vertelde Bryant aan techmagazine Wired. De toenmalige nummer vijf op Intels lijst van grootste serverchipklanten was Google, en die maakt de servers inderdaad alleen voor zichzelf. Vergelijk dat met 2008, toen HP, Dell en IBM met z’n drieën goed waren voor driekwart van Intels serverprocessors.

Openheid
Het lijkt nog maar kortgeleden, maar de servermarkt heeft sinds 2012 niet stilgestaan. Naast Google zijn er diverse andere bedrijven die hun eigen servers ontwerpen en maken. Een bekend voorbeeld is Facebook, dat het werk aan zijn eigen hardware ook deelt met de wereld. Via het Open Compute Project geeft ’s werelds grootste sociale netwerk zijn server-, switch- en datacenterontwerpen vrij om die systemen echt modulair te maken. Opvallend genoeg doen naast processormakers Intel en AMD ook serverleveranciers als HP en Dell mee aan dit hardwareproject van Facebook. In deze tendens naar openheid wil IBM een graantje meepikken. Via de vorig jaar opgezette Open Power Foundation deelt het nu dus details over zijn Power8-processorontwerp. Onder de leden van deze stichting voor ‘open source hardware’ bevinden zich onder meer server- en interconnectspecialist Mellanox, ‘white box’-servermaker Tyan, GPU-fabrikant Nvidia, elektronicagigant Samsung en ook webreus Google.

Benieuwd wat de toekomst gaat brengen op dit front? Potentie heeft het in ieder geval. Eerder heeft IBM’s radicale supercomputerontwerp Blue Gene namelijk al bewezen dat de Power-architectuur niet alleen snelle processors kan opleveren maar ook zuinige, relatief zwakke chips die in grote aantallen supercomputerrecords kunnen breken.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...