ICT-afdeling wil two-factor authenticatie

86% van de ICT-afdelingen wil gebruikmaken van two-factor authenticatie om veilige toegang te bieden tot applicaties in de cloud. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder 900 ICT-beslissers door beveiliger Gemalto . Volgens de Global Authentication and Identity Access Management Index hanteert slechts 38% two-factor authenticatie voor alle gebruikers. Verwacht wordt dat dit de komende twee jaar stijgt tot ruim de helft van alle gebruikers (51%).

Toegang van externe gebruikers
Voor de toegang van externe gebruikers tot bedrijfsbronnen maakt een groter deel gebruik van een extra stap bij het inloggen. Meer dan de helft van alle ICT-afdelingen(57%) zegt hiervoor reeds two-factor authenticatie te hanteren. Hieruit blijkt het gevarieerde gebruik van deze technologie. Vrijwel alle respondenten (92%) beveiligen minimaal één applicatie met behulp van two-factor authenticatie. Cloud-applicaties, internetportalen en VPN’s vormen de drie meest beschermde toepassingen.

Centraal beheer two-factor authenticatie
Daarnaast wordt two-factor authenticatie vaak ingezet als oplossing voor problemen rond het beheer van aanmeldingsgegevens. 91 procent van de ICT-afdelingen wil dit oplossen door gebruik te maken van cloud-diensten en centraal beheer van two-factor authenticatie van de hele organisatie. Hierdoor kunnen zij uniforme beleidsregels toepassen en tegelijkertijd toegang tot diverse applicaties stroomlijnen. De mogelijkheid om applicaties aan te bieden vanuit de cloud is voor 90 procent van de ICT-afdelingen de belangrijkste overweging voor een sterke authenticatieoplossing.

“Een opgefriste aanpak voor toegangsbeheer is vandaag de dag een vereiste”, stelt Dirk Geeraerts, identity and data protection expert bij Gemalto. “Sterke authenticatie en toegangsbeheer, zoals two-factor authenticatie, is een logische stap. Er is geen excuus meer om achter de feiten aan te lopen, want cloudauthenticatie is binnen vijf minuten up en running.”

Aan het onderzoek ‘Global Authentication and Identity Access Management’ namen 900 ICT-beslissers deel, werkzaam bij organisaties in verschillende sectoren met minimaal 250 werknemers in dienst. Het onderzoek is uitgevoerd door Vanson Bourne, een onafhankelijke specialist in marktonderzoek voor de ICT-sector.

 

Gerelateerde berichten...

X