Industrial IoT (IIoT): noodzaak voor industrie, kans voor IT-sector

iOT slimme apparaten rond een wolk IoT-apparaten

De Industrial IoT, ofwel IIoT, biedt naast een hogere efficiency veel kansen voor het ontstaan van nieuwe verdienmodellen in de industriële sector. Vanaf 2018 kunnen investeringen in IIoT 2 miljard euro jaaromzet aan de IT-sector toevoegen. Beide sectoren zullen echter naar elkaar moeten toegroeien om deze kansen te kunnen benutten. Dit concludeert ABN AMRO in het rapport ‘Industrial Internet of Things: noodzaak voor industrie, kans voor IT-sector’.

Nieuwe verdienmodellen belangrijker dan efficiëntere productie
ABN AMRO denkt dat IIoT veel kansen biedt voor nieuwe verdienmodellen in de industrie. Een belangrijke trend is servitization: machinebouwers halen steeds meer omzet uit dienstverlening en minder uit traditionele machineverkoop. Service is niet langer een kostenpost, maar een kans om afnemers beter van dienst te zijn en extra omzet te genereren. IT is hierbij onmisbaar. IIoT oplossingen worden nu door de industrie vooral ingezet om de efficiency van processen te verhogen en daardoor kosten te verlagen.

Volgens David Kemps, Sector Banker Industrie, is IIoT juist een middel om nieuwe, onderscheidende diensten te verkopen aan afnemers. Gezien de sterke positie van Nederlandse machinebouwers in wereldwijde nichemarkten, dient de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen juist voorrang te krijgen. Nieuwe diensten als onderhoud-op-afstand en voorspelbaar onderhoud bieden veel kansen om hun toegevoegde waarde te vergroten en de afnemers verder te ontzorgen.

Cultuurverschil met IT-sector staat digitalisering industrie in de weg

De verschillen tussen de industrie en de IT-sector zijn volgens ABN AMRO groot: de tastbaarheid en zekerheid van de industrie staat haaks op de experimentele, digitale wereld van IT’ers. Ook is digitalisering in de industrie erg complex. Een IT-bedrijf dat zich in deze groeimarkt wil positioneren, moet niet alleen meerdere disciplines beheersen, maar ook verbindingen leggen tussen schakels in de industriële keten. Als machinebouwers op zoek gaan naar een IT-partij om stappen te zetten op het gebied van IIoT, lopen ze nog vaak tegen dichte deuren aan. Voor middelgrote industriële bedrijven zijn nog maar weinig proposities. Veel kleinere IT-bedrijven vinden industriële software te complex. Tegelijkertijd verliezen machinebouwers zich soms in hun fysieke product en is het de vraag of hun klassieke industriële verdienmodel nog levensvatbaar is. Binnen IT is het juist gangbaar steeds nieuwe businessmodellen te bedenken.

Groeimarkt van twee miljard euro voor Nederlandse IT-sector

Vooral voor middelgrote industriële bedrijven zijn er op het gebied van IIoT veel mogelijkheden, terwijl de concurrentie nog beperkt is. ABN AMRO denkt dan ook dat deze markt een grote potentie heeft. “Wereldwijd lopen Industriële bedrijven hierbij voor ten opzichte van andere sectoren.

ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse industriesector vanaf 2018 jaarlijks twee miljard euro investeert in software, sensoren en devices.”, zegt Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom. “Daarmee is IIoT voor de IT-sector een potentiële markt van twee miljard euro per jaar.”

Gerelateerde berichten...