Infectieradar weer stapsgewijs van start

coronavirus bolletje met stekels

Infectieradar van het RIVM gaat weer stapsgewijs van start. Deelnemers kunnen wekelijks doorgeven of zij klachten hebben die kunnen passen bij een besmetting met het coronavirus. Zo kunnen we signalen van veranderingen in verspreiding snel oppikken.

De Infectieradar gaat na een pauze in de zomermaanden weer van start met een nieuwe toekomstbestendige website. Het RIVM gaat als eerste stapsgewijs de ruim 40.000 bestaande deelnemers uitnodigen om weer mee te doen.

Oplossing

De site ging in juni op non-actief omdat het sinds de start ervan een datalek bleek te hebben. De gegevens van de gebruikers waren daardoor makkelijk te achterhalen. Er is waarschijnlijk geen misbruik van gemaakt.

Het RIVM werkte vanaf die tijd tot nu aan een veilige en toekomstbestendige oplossing. De nieuwe Infectieradar is in de afgelopen maanden meerdere keren zorgvuldig getest. De bedoeling is dat het in de toekomst ook bruikbaar wordt om andere infectieziekten te volgen.

Vragenlijst

Dit betekent dat deze deelnemers weer wekelijks een vragenlijst kunnen invullen waarmee ze doorgeven of zij klachten hebben die kunnen wijzen op een besmetting. Ook als ze geen klachten hebben geven ze dit door.

Het gaat nu nog om deelnemers uit de vorige periode. Over een paar weken kunnen ook nieuwe deelnemers zich aanmelden. De informatie die dat oplevert is een mooie aanvulling op de andere gegevens en onderzoeken van het RIVM over het coronavirus. Juist nu het weer om zich heen grijpt is dat belangrijk.

Vinger aan de pols

We weten dat veel mensen met het coronavirus milde of weinig klachten hebben. Ze wachten soms even met het maken van een testafspraak. Of ze laten zich niet testen.

Door bij te houden of mensen in Nederland klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus kun je een opleving of daling van het virus snel oppikken. Zo is Infectieradar een mooie aanvulling op de andere cijfers die het RIVM voortdurend verzamelt, analyseert en publiceert.

Hoe werkt Infectieradar?

Deelnemers aan Infectieradar ontvangen na aanmelding eerst een lijst met vragen over hun achtergrond. Over hun leeftijd, werk, en bestaande ziekten en aandoeningen. Daarna geven mensen één keer per week door of ze in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Het gaat dan bijvoorbeeld om klachten zoals een loopneus, hoesten, niezen, keelpijn, koorts of verlies van reuk of smaak. Ook als ze geen klachten hebben, geven ze dit door.
Veilige en toekomstbestendige oplossing

Lees ook:

Gerelateerde berichten...