‘Instagram voor artsen’ Figure 1is een hit

De ‘Figure 1-app’ waarmee artsen medische beelden delen en becommentariëren  is een regelrechte hit geworden. De app is in juni 2013 gelanceerd door drie Canadezen (een arts, een ontwikkelaar en een journalist), en sinds kort in Nederland verkrijgbaar. 200.000 gebruikers delen inmiddels wereldwijd een miljoen foto’s. Daarmee is het de ‘Instagram voor dokters’ geworden.

Net als bij Instagram kunnen artsen met de Figure 1-app foto’s delen en becommentariëren en andere gebruikers volgen. Iedereen heeft toegang tot de medische beelden, maar alleen gebruikers met een BIG-registratie en geneeskundestudenten mogen commentaar leveren. De privacy van de patiënten wordt gewaarborgd door namen, gezichten en tatoeages onherkenbaar te maken.

De invoering van Figure 1 krijgt onder meer kritiek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, omdat ook mensen die geen arts of geneeskundestudent zijn de app kunnen downloaden en de beelden bekijken. Figure 1 heeft een team dat op verzoek checkt of gebruikers daadwerkelijk arts of geneeskundestudent zijn of een andere medische professie hebben. Dit wordt dan vermeld bij het profiel van de gebruiker.

Veel gehoord commentaar van medische gebruikers is dat zij graag advies van specialisten op de foto’s willen hebben, niet van studenten. Medeoprichter Joshua Landy van Figure 1 begrijpt deze kritiek. `We werken momenteel aan een functionaliteit die de mening van specialisten zwaarder laat wegen, “zo stelt hij.

De gebruikers worden inmiddels aangemoedigd om toestemming te vragen aan de patiënt voor gebruik van zijn medisch beeldmateriaal, ook al zijn ze onherkenbaar gemaakt. In Nederland is de Wet Bescherming Persoonsgegevens alleen van toepassing op foto’s met identificeerbare details.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...