Investeren in IT maakt mkb nog niet veilig

omgevingswet

Er zijn grote zorgen onder bedrijven in mkb over cyberdreigingen en de impact hiervan op hun organisatie, zo blijkt uit onderzoek van Censuswide. Van de managers in het mkb geeft 39% aan dat enige vorm van beveiligingsinbreuk noodlottig kan zijn voor hun merk. Ook reputatieschade (37%) en een daling aan inkomsten (34%) zijn gevolgen die kost wat kost vermeden moeten worden.

Terechte zorgen

Een derde maakt zich nu zelfs méér zorgen dan een jaar geleden, en die zorgen zijn terecht zo blijkt. De ondervraagden hadden verontrustend vaak te maken met een vorm van beveiligingsinbreuk.

Uit het onderzoek, dat Sharp liet uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Censuswide, blijkt dat de cyberdreigingen waar mkb-organisaties mee te maken kregen voornamelijk bestonden uit computervirussen (29%), phishing (35%), malware (29%), gegevensverlies (31%), wachtwoordaanvallen (31%) en beveiligingsproblemen in de cloud (26%).

IT-investeringen missen beoogde doel

Bedrijven investeren flink in IT. 42% van de mkb-organisaties verhoogden zelfs – ondanks de inflatie – hun investeringen in IT in 2023, maar toch voelt meer dan twee derde zich nog onvoldoende voorbereid om beveiligingsrisico’s aan te pakken. En dat aantal is vermoedelijk nog aan de lage kant want de veiligheidszorgen lopen nog achter op de werkelijke incidenten. Zo zegt 35% te maken te hebben gehad met phishing in het verleden, terwijl slechts 15% zich zorgen maakt daarmee te maken te krijgen in de toekomst. De vraag is dan of er werkelijk zoveel minder gevallen van phishing zullen zijn doordat bedrijven investeren in IT, of dat mkb-managers wellicht het probleem onderschatten en zich meer zorgen zouden moeten maken.

Meer bewustzijn in het mkb voor cybersecurity

Met de resultaten uit het onderzoek hoopt Sharp het onderwerp op de kaart te zetten en bewustzijn te creëren onder mkb-bedrijven over hun cybersecurity. Het gaat dan niet zozeer over het nut van investeringen – daar lijken mkb-organisaties wel van doordrongen – maar om het belang van de juiste investeringen.

Gerelateerde berichten...