IT faalt in ondersteuning thuiswerken

thuiswerken

Werknemersproductiviteit en samenwerken op afstand zijn de meest besproken HR-onderwerpen van de afgelopen tijd. Toch geeft een derde van de Europese IT-beslissers aan dat ze nog steeds moeite hebben om thuiswerken optimaal te ondersteunen op hun werkplek op afstand. Het wekt dan ook geen verwondering dat IT-teams van plan zijn om meer te investeren in remote IT support. Dat blijkt uit het onderzoek The Hybrid Shift: Managing an increasingly remote workforce van Dynabook.

Remote support krijgt prioriteit

Door de coronapandemie moesten organisaties snel veranderingen doorvoeren om op afstand werken mogelijk te maken. Het ondersteunen van werknemers op afstand is anders, en vaak lastiger, dan wanneer werknemers op kantoor zijn. Om de werknemersproductiviteit op peil te houden, is het belangrijk dat IT-teams de ondersteuning bieden die hiervoor noodzakelijk is. Meer dan de helft van de organisaties geeft daarom prioriteit aan remote support en assistentie voor werknemers, een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2018.

Mentale gezondheid

In de discussie over werknemersproductiviteit gaat het vaak ook over de (mentale) gezondheid van werknemers. Toch geeft maar een derde van de IT-leiders aan dat ze prioriteit geven aan ondersteuning op dit gebied. En hoewel dit een bredere verantwoordelijkheid is dan alleen van de IT-afdeling, is het belangrijk dat organisaties inzien welke rol technologie kan spelen in het verbeteren van werknemerswelzijn.

Samenwerken

In deze tijden van op afstand samenwerken, is het belangrijk dat werknemers worden uitgerust met technologische oplossingen die dit naadloos ondersteunen. Daarom moeten IT-afdelingen weloverwogen aankoopbeslissingen nemen wanneer het gaat om samenwerkingstechnologie. Dat dat ook gebeurt, blijkt uit het onderzoek: de meerderheid van de bedrijven besteedt meer aandacht aan de aanschaf van cloudplatforms en samenwerkingstools dan voor de pandemie het geval was.

Hybride werkvorm complex

De overstap van de kantooromgeving naar volledig thuiswerken was fors, de hybride werkvorm die nu ontstaat is bijna nog ingewikkelder als het gaat om samenwerking. Ook op de IT-afdeling komen nieuwe uitdagingen af. Een deel van de medewerkers is vrijwel dagelijks op kantoor, terwijl anderen bijna volledig remote werken.

Gerelateerde berichten...

X