Kabinet neemt aanbevelingen commissie Elias over

Binnenhof gezien vanaf de Hofvijver

Het kabinet neemt, vroeger dan verwacht, de belangrijkste aanbevelingen van de commissie Elias rond de dramatische ICT-aanbestedingen bij overheid en Rijk over. De ministerraad stemde vrijdag (30 januari) in met voorstellen van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst om de problemen te gaan bestrijden. De Tweede Kamer stemde in november vorig jaar al voor instelling van een toetsingsbureau, zoals de commissie Elias in haar rapport voorstelde.

Dit bureau Bureau ICT-Toetsing (BIT) gaat voorlopig risicovolle ICT-projecten bij de rijksoverheid vooraf en onafhankelijk beoordelen.  Bureau BIT moet binnen vijf jaar alle ICT-projecten van meer dan € 5 miljoen toetsen.

De parlementaire onderzoekscommissie ICT onder leiding van Ton Elias (VVD), presenteerde in oktober vorig jaar een uitgebreid onderzoek dat twee jaar in beslag had genomen. Conclusie: het Rijk heeft totaal geen vat op ICT-projecten. Het geblunder kost jaarlijks tussen de 1 en 5 miljard euro.

Volgens de commissie Elias heeft de rijksoverheid geen idee waar het mee bezig is. “De miljarden die zijn gestoken in ICT-projecten als de OV-chipkaart of C2000, hadden net zo goed naar zorg of defensie kunnen gaan”,  zo was het harde oordeel van Elias destijds.

Het BIT wordt een compact team, aangevuld met experts van binnen en buiten de rijksdienst. Het bureau krijgt in de loop van 2015 vorm. De inzet is dat het BIT na vijf jaar overbodig is geworden.

Het kabinet kiest ervoor het bureau onder te brengen bij de minister voor Wonen en Rijksdienst. Dit zou het beste aansluiten. De CIO Rijk valt immers onder de minister voor Wonen en Rijksdienst, stelt de Ministerraad.

Het kabinet neemt nog meer maatregelen om de ict-aanpak te verbeteren:

  • investeren in kwaliteit van het eigen ict-personeel;
  • vergroten van de rijksbrede pool met professionals op gebied van informatie-management en ict van 100 naar 200 fte;
  • opleidingen voor leidinggevenden;
  • verdere professionalisering bij inkoop van ict;
  • meer transparante informatie voor goed overleg met de Tweede Kamer;
  • traineeprogramma voor ict-studenten.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...