Kamermeerderheid wil toetsingsbureau ICT-projecten overheid

Een Kamermeerderheid wil snelle oprichting van een nieuw bureau dat alle grote ICT-projecten van de overheid vooraf toetst op haalbaarheid. VVD, PvdA en D66 spraken vandaag hun steun voor een bureau internettoetsing (BIT) uit tijdens een debat. De steun van de meerderheid van de Kamer komt nadat vorige maand een commissie onder leiding van VVD- Tweede Kamerlid Ton Elias gehakt maakte van het overheidsbeleid rond ICT-aanbestedingen. De missers leveren jaarlijks een schadepost op tussen de  1 en 5 miljard euro, zo constateerde de commissie in haar eindrapport.

Het nieuwe bureau ICT-toetsing (BIT) moet klein en onafhankelijk zijn, zo stelt nu ook de Kamer, en in elk geval voor de duur van vijf jaar worden ingesteld. De Kamer is er nog niet uit onder welk ministerie het bureau BIT  moet komen.

Juist dat laatste kan voor problemen gaan zorgen. Een deel van de Kamer stelt namelijk dat een bureau BIT voor ondemocratische toestanden kan zorgen, zeker als het rechtstreeks onder de minister president zou vallen. De PvdA legde de vinger op de zere plek door te stellen dat een:  “dictatoriaal BIT wel dwars staat op alle projecten,  maar dat departementen intussen wel verantwoordelijk blijven”. Laatste uitslag van het debat is dat het bureau voorlopig gaat vallen onder de minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok. Morgen (donderdag 11 december) debatteert de Kamer verder.

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...