Kaskwekers Agriport A7 niet blij met uitbreiding datacenters Microsoft

Tot onvrede van de omliggende kaskwekers wil techreus Microsoft twee extra datacenters bouwen op Agriport A7 in Middenmeer. Het moet verrijzen op het terrein van in totaal 37 hectare die Microsoft daar in eigendom heeft. Als alles klaar is heeft het bedrijf er 11 hectare serverruimte bij.

Ook dit nieuwe gebouw moet een groen datacenter worden. De warmte van de broeikassen in de directe omgeving moet de energie leveren. De warmte die de servers vervolgens afgeven zou daarna weer ten goede komen aan die zelfde kassenkwekers in de omgeving.

 

Bang

De gemeente Hollands Kroon is er blij mee, maar de agrarische bedrijven in de regio juist niet. Dit meldde  Boerenbusiness in een eerder verhaal. De boeren tekenden bezwaar aan tegen de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan van het gebied, maar dit was tevergeefs. De boeren willen niet dat de de agrarische bestemming van het gebied wordt gewijzigd, wat nodig is om de bouw te realiseren. De glastuinbouwers zijn bang dat er meer softwarebedrijven zullen volgen, waardoor zij zelf geen kans meer maken als ze willen uitbreiden.

Het gaat om een gebied van in totaal zeventig hectare grond die beschikbaar zou komen voor techbedrijven die zich in de Agriport A7 willen vestigen. Deze grond zou volgens het nieuwe bestemmingsplan tien jaar voor dergelijke bedrijven gereserveerd worden. Is de grond dan niet volgebouwd, gaat het restant alsnog naar de glastuinbouw in de omgeving.

Dein totaal vier datacenters van Microsoft worden gebruikt voor voor de eigen cloudservers. En Microsoft is niet de enige die dit doet. In de Groningse Eemshaven heeft zoekgigant Google ook een datacenter die is gewijd aan clouddiensten.

X