Kiesraad weet al bijna 6 jaar van softwareproblemen rond verkiezingen

Windows XP gebroken startscherm

Al bijna zes jaar weet de Kiesraad dat er grote problemen zijn met de software die de uitslagen van verkiezingen berekent. Het systeem hangt aan elkaar van oude computers en onbeveiligde USB-sticks. Maar al die jaren is er niets aan gedaan.

Dat zegt ex-student aan de Radboud Universiteit Nijmegen Maarten Engberts tegenover RTL Nieuws. De resultaten van het stemmen met het rode potlood worden onveilig verwerkt. Engberts studeerde in 2011 af en maakte daarvoor een masterscriptie over de software en de werkmethodes bij het tellen van stemmen en bepalen van de uitslag. Twee deskundigen bevestigen nu zijn bevindingen en stellen vast dat de situatie ongewijzigd is.

Meteen nadat hij zijn bevindingen op een rij had legde Engberts ze voor aan de Kiesraad. We schrijven augustus 2011. Maar ze verdwenen in een la. Volgens RTL bevestigt Bart Jacobs, hoogleraar Cybersecurity aan de zelfde universiteit, dat Engberts bij de Kiesraad zijn onderzoek heeft gepresenteerd.

RTL Nieuws liet de bevindingen van Engberts nog eens testen door beveiligingsadviseurs Sijmen Ruwhof en Ger Schinkel. Zij bevestigden niet alleen de problemen die Engberts vond maar ook dat er met de bevindingen nog niet gedaan is.

 

Windows XP

Wat is het probleem? Hackers hoeven weinig moeite te doen om de uitslagen van de verkiezingen te kunnen manipuleren. Dat komt met name door gebruik van onbeveiligde USB-sticks en Windows XP-computers die gewoon verbonden zijn met internet.

Die laatste worden ingezet nadat de vrijwilligers van de stembureaus de uitgebrachte stemmen met de hand hebben geteld. De resultaten komen dan terecht in het softwareprogramma van de Kiesraad: Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV).

De verwerkte resultaten worden vervolgens op een onbeveiligde huis-tuin-en-keukenstick gezet die je op elke computer kunt openen. Die wordt per auto naar het hoofdkantoor van de kieskring van de regio gebracht.

Op dit hoofdkantoor komen dus alle, soortgelijke, sticks van de regio terecht. Daar vandaan worden ze weer op een computer overgebracht. Alles wordt bij elkaar opgeteld met gebruik van de OSV-software. Deze resultaten gaan ook weer op een stick en worden zo naar het centrale stembureau gebracht.

De Kiesraad reageerde op het nieuws van RTL Nieuws met de opmerking dat ‘de uitslag wordt gecontroleerd met een representatieve steekproef’. Verder uitleg kwam er niet. Wat er gaat gebeuren met de resultaten is ook nog onduidelijk. Minister Plasterk heeft nog niet officieel gereageerd.

Gerelateerde berichten...