Koning op werkbezoek bij Nationaal Cyber Security Centrum

Koning Willem Alexander bracht donderdagochtend 5 maart samen met minister van Veiligheid en Justitie Opstelten een bezoek aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Medewerkers en een aantal betrokken samenwerkingspartners gingen tijdens het bezoek onder meer in op het praktijkvoorbeeld van de aanhoudende DDOS-aanvallen op de bancaire sector in 2013, waardoor de dienstverlening ernstig werd verstoord. Betrokkenen gaven inzicht in de gekozen aanpak en de samenwerking tussen de overheid, banken en internet service providers om negatieve gevolgen in de toekomst te beperken en te voorkomen.

De Koning en de minister bezochten ook de ‘waakdienst’. Dit meldpunt is onlangs uitgebreid tot een 24/7 Operations Centre waar ook nieuwe dreigingen en kwetsbaarheden worden gesignaleerd. Daarmee is het NCSC in staat haar netwerk van contacten van opvolgbare informatie te voorzien. In geval van nood is het hierdoor mogelijk sneller op te schalen en tot een gezamenlijke analyse en incidentenaanpak te komen.

Daarna volgde een gesprek met betrokkenen uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap over de strategische uitdagingen en ambities van Nederland op het gebied van cyber security. Tijdens dit gesprek werd onder andere ingegaan op de rollen en verantwoordelijkheden van de diverse partners in het cyberdomein, het belang van een veilig digitaal ondernemingsklimaat en de internationale ambities van Nederland.

Het bezoek met minister Opstelten is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...