Kort nieuws buitenland: Brand bij Google, ontslagronde Oracle

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Gewonden bij brand in Google-datacenter

Drie persoenen zijn gewond geraakt bij een brand in een datacenter van Google in de Amerikaanse staat Iowa. Dit meldt de Amerikaanse website CRN. De brand was het gevolg van een explosie door een elektrische storing.

De explosie had gevolgen voor de uptime van verschillende Google-services. In totaal werden in de uren na de explosie meer dan 30.000 incidenten gemeld bij de website Downdetector. Vooral de performance van Google Search, Google Maps en YouTube waren slechter na de verstoring.

Het datacenter in Iowa is een van de grootste faciliteiten van Google in de VS. De oorzaak van de explosie is niet bekend. Wel is duidelijk dat wereldwijd datacenters last hebben van de hoge temperaturen.

Ontslagronde bij Oracle zorgt voor onrust

Oracle is begonnen met de eerder aangekondigde ontslagronde. Al in juli werd duidelijk dat de leverancier als gevolg van tegenvallende marktomstandigheden personeel zou ontslaan. Dit, om kosten te besparen. Bronnen melden nu aan Computerwoche dat het concreet om besparingen in de hoogte van een miljard dollar gaat.

Persbureau Bloomberg schrijft dat de afbouw van banen vooral de afdelingen marketing en klantenservice betreft. In eerste instantie gaat het om reorganisaties in de VS, maar ook in andere landen zouden plannen zijn het aantal medewerkers te verkleinen. Bloomberg voegt aan het nieuws toe, dat de onrust op de werkvloer groot is. Voor veel medewerkers komt hun ontslag totaal onverwacht.

Slechts één op drie Amerikaanse tieners gebruikt nog Facebook

Zonder videogames mee te tellen zijn YouTube en TikTok de vaakst gebruikte entertainmentplatformen die tieners in de VS momenteel gebruiken. De populariteit van Facebook blijft er dalen onder jonge gebruikers. Deze bevindingen publiceert DataNews.

De terugval van Facebook is de afgelopen zeven jaar tijd groot. In 2015 bezocht 71 procent van de dertien- tot zeventienjarigen nog Facebook. In 2022 is dat nog 32 procent. Ook in 2018 merkte het Pew Research Center op dat de interesse van jongeren afneemt, al zat het gebruik van Facebook toen nog op 51 procent.

Het contrast is groot met YouTube. Het videoplatform van Google wordt door 95 procent van de Amerikaanse tieners gebruikt. Ook de relatief jonge concurrent TikTok doet het beter. Het Chinese videoplatform wordt door 67 procent van de tieners in de VS ‘soms’ gebruikt. 16 procent geeft aan het bijna voortdurend te gebruiken.

Gerelateerde berichten...