Kort nieuws buitenland: Geld voor chipfabrieken in VS, Europol raadt MFA aan

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

VS investeert miljarden in chipproductie

Het Amerikaanse Congres heeft de CHIPS act goedgekeurd. Daarmee gaan miljarden dollars naar chipfabrieken op Amerikaanse bodem. Dit schrijft DataNews.

Het voorstel moet het land minder afhankelijk maken van buitenlandse leveranciers. De grote meerderheid van halfgeleiders wordt momenteel gebouwd in Zuid-Oost Azië. De sector leidt echter al enkele jaren aan tekorten, onder meer door lockdowns en natuurrampen. Ook onzekere geopolitieke relaties met bijvoorbeeld China nopen de VS om meer in eigen productie te investeren.

Zo’n 52 miljard dollar in dit pakket gaat rechtstreeks naar het bouwen van fabrieken voor halfgeleiders. Daarnaast gaat 24 miljard dollar naar belastingverlagingen voor bedrijven die op Amerikaanse bodem chips bouwen. Dat is onder meer goed nieuws voor Intel, de grootste Amerikaanse chipmaker. Die is van plan 40 miljard dollar te investeren in nieuwe fabrieken. Ook het Taiwanese TSMC en Samsung hebben plannen voor nieuwe fabrieken of uitbreidingen in de Verenigde Staten.

De Europese Commissie kwam in februari met een gelijkaardig voorstel om chipproductie te ondersteunen.

MFA goed wapen tegen ransomware

De Europese politie-organisatie Europol onderkent het succes van Multi-Faktor-Authenticatie (MFA) bij de bestrijding van cybercriminaliteit, meldt ZDNet.de. “Het is een van de beste manieren om accounts en netwerken te beschermen tegen cyberaanvallen. Het zorgt voor een effectieve barreiere,” zegt Marijn Schuurbiers. Hij is leider van het Europese Centrum voor Cybercriminaliteit van Europol. Europol maakte kennis met het effect van MFA tijdens een actie tegen een ransomware-groep.

“We hebben onderzoek uitgeboerd waarbij ransomware-criminelen bewaakt werden. Tijdens dit onderzoek zagen we, hoe de criminelen probeerden toegang te krijgen tot ondernemingen. Zodra ze daarbij of MFA stuitten lieten ze het slachtoffer meteen met rust om een ander target te kiezen,” legt Schuurbiers uit. Hij wilde verder niet concreet op dit specifieke voorval ingaan.

Het toont aan, hoe nuttig MFA bij de verdedigig tegen ransomware en andere cyberaanvallen kan zijn. Zelfs als de aanvaller het legitieme password voor het mailaccount heeft, omdat het geraden of gestolen werd, verhindert MIFA het snelle aanmelden. Schuurbier: dit is belangrijke informatie die ondernemingen voor hun afweerstrategie kunnen gebruiken.

Het gebruik van MFA is een van de aanbevelingen die Europol geeft om ransomware aanvallen te vookomen, daarnaast raadt de organisatie back-ups aan om data te herstellen zonder losgeld te betalen en geeft het advies patching regelmatig door te voeren.

Gerelateerde berichten...