Kort nieuws buitenland: Microsoft stopt Russische staatshackers

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Google stopt met IoT Core

Google zet de dienst IoT Core stop, meldt Datanews. Het bedrijf lanceerde de service voor de beheer van IoT toestellen en de data die daarmee geproduceerd worden in 2018. Over een jaar, 16 augustus 2023, houdt de tech-gigant hiermee op. Gebruikers werden intussen per mail ingelicht over de stopzetting.

Google lanceert regelmatig nieuwe producten. Niet voor niets kunnen werknemers een fors deel van hun werktijd besteden aan vrije innovatie. Als een dienst of product niet blijkt te werken is het einde echter snel nabij.

Dit betekent overigens niet altijd een definitief einde. Zo krijgt de Virtual Reality-bril, die ooit flopte als Google Glass, binnenkort toch een vervolg.

Microsoft temt hackersgroep

Het is Microsoft gelukt de activiteiten van de Russische hackersgroep Seaborgium te stoppen. Dit lukte na grondige analyse en het nemen van tegenmaatregelen, meldt ZDNet. De hackers maakten vooral gebruik van phishing-methodes.

MS strijdt al sinds 2017 met de cybercriminelen. Algemeen wordt verondersteld dat de hackers nauw gelieerd zijn aan de Russische autoriteiten.

De campagnes van de groep richten zich vooral op het stelen van inloggegevens via phishing. Met die gegevens konden data gestolen worden.

De aanvallen hadden doorgaans niet zozeer een financieel doel. Ze waren meer gericht op vormen van meer ‘traditionele’ spionage. Ook werd informatie die de hacker buitmaakten vaak ingezet bij fake-news-campagnes en andere berichten om de publieke opinie te beïnvloeden.

Markt voor collaboration software groeit verder

Teams, Zoom en andere platforms die het digitaal samenwerken mogelijk maken laten nog steeds een sterke groei zien, schrijft ComputerWoche. Al vijf jaar zitten leveranciers van deze software in de lift. Dit komt, volgens onderzoeksbureau IDC, door het feit dat ondernemingen hybride-werken blijven ondersteunen.
In 2021 stegen de uitgaven voor collaboration-software wereldwijd met 28,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het was het vijfde jaar op rij waarin de bestedingen stegen. Ook voor dit jaar wordt een sterke groei verwacht, hoewel coronamaatregelen die het thuiswerken voorschrijven vrijwel overal zijn afgeschaft.

Gerelateerde berichten...

X