Kort nieuws buitenland: Microsoft vervangt Azure-servers later

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Salesforce trapt op de rem

Ook Salesforce, een onderneming die tot op heden weinig tegenslag kende, heeft te maken met economische uitdagingen. Klanten bestellen minder makkelijk dan voorheen bij Salesforce, noteert ComputerWoche. De digitale transformatie heeft bij veel klanten nog steeds een hoge prioriteit, maar hun focus ligt op dit moment vooral bij een hogere productiviteit, efficiëntieverbeteringen en het creëren van waarde.

Als gevolg hiervan zal Salesforce “voorzichtiger zijn bij het uitgeven van geld”. Dat geldt in het bijzonder voor het aannemen van nieuwe medewerkers. “Het gaat erom dat we onze marges overeind houden. Daar is discipline voor nodig.”

Microsoft vervangt zijn Azure-servers later

Dankzij een verhoogde efficiency en betere hardware wil Microsoft de vervangcyclus van de cloud-servers, die onder meer in de Azure-datacenters worden ingezet, van vier naar zes jaar verlengen. Aanbieders van clouddiensten hebben jarenlang in hardware geïnvesteerd en houderduizenden servers in gebruik genomen. Dit, terwijl ze datacenters zo groot als voetbalstadions zo snel als mogelijk probeerden te bouwen. Hier is op dit moment een zekere vertraging te zien.

Microsoft kondigde aan servers en andere hardware langer te gaan gebruiken dan eerder verwacht. Technische innovaties hebben ervoor gezorgd dat de levensduur van de apparatuur langer is dan de “boekhoudkundige afschrijftermijn”. Analisten verwachten dat Microsoft in 2023 door de nieuwe vervangingstermijn ongeveer 3,7 miljard dollar zal besparen, schrijft ComputerWoche. Eerde al kondigden Google en Amazon vergelijkbare maatregelen aan.

Security-maatregelen drijven IT-investeringen op

Volgens IDC zullen de bestedingen aan IT-beveiliging in Europa dit jaar met bijna 11 procent stijgen. Vooral overheden trekken de geldbeurs, zo meldt ZDnet.

Ondanks de zich snel veranderende politieke situatie en de hoge inflatie die dit met zich meebrengt, nemen de investeringen in security toe. In Europa zal het dit jaar gaan om ongeveer 47 miljard dollar. Kijken we vijf jaar vooruit, dan zal in 2026 66 miljard dollar aan IT-beveiliging worden uitgegeven.
De investeringen zullen vooral worden gedaan op het gebied van services, omdat individuele ondernemingen er te vaak niet in slagen geschikt personeel te vinden. Op de tweede plaats komen uitgaven aan software, gevolgd door hardware.

De forse stijging in de uitgaven is niet alleen een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ook hybride werken en de opmars van clouddiensten spelen een rol. Die hebben immers het aanvalsoppervlak voor cybercriminelen vergroot.

Het meeste geld wordt overigens besteed door banken in Europa, terwijl de uitgaven op security-gebied door de overheden juist het snelst zullen stijgen.

Gerelateerde berichten...