Kort nieuws buitenland: stijgende chipprijzen, terugkeer van de slimme bril

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

Flinke stijging halfgeleiderprijzen verwacht

Een aantal grote producenten van halfgeleiders, waaronder Intel, melden hun klanten dat de prijzen voor chips in het vierde kwartaal van 2022 stijgen. Als reden voeren ze hogere kosten en leveringsproblemen aan, meldt Computerwoche. Bronnen zeggen dat Intel de prijzen met maximaal 20% zou gaan verhogen. Concurrent AMD houdt zich nog op de vlakte. Feit is echter dat de chips die AMD gebruikt gefabriceerd worden door TSMC. Dat bedrijf waarschuwde klanten nog onlangs voor aanstaande prijsverhogingen.
Marktkenners verwachten dat hogere prijzen voor halfgeleiders ook leiden tot duurdere servers, pc’s en andere devices.

Weinig aandacht voor groei medewerkers

Als het gaat om het vinden en binden van personeel, focussen werkgevers zich te veel op hogere salarissen, blijkt uit onderzoek waaruit ZDnet.com citeert. De krapte op de arbeidsmarkt biedt professionals de mogelijkheid eenvoudig te wisselen van werkgever. In de praktijk blijken medewerkers een wergever trouw te blijven om andere redenen dan het salaris of de mogelijkheid thuis te werken. Vooral loopbaanontwikkeling en het volgen van trainingen en opleidingen zorgen voor een sterke binding. Uit een onderzoek van Enterprise DB onder 1400 technologieprofessionals blijkt dat 43% van de ondervraagden naar een andere werkgever zou gaan als die betere kansen op carrièrestappen zou bieden. 30% zou voor training en certificeringen overstappen naar een andere werkomgeving.

Breekt de VR-bril nu echt door?

Alphabet, het moederbedrijf van Google, begint volgende maand met het testen van augmented reality (AR)-brillen. Dat is bijna acht jaar na de flop met Google Glass. De wereld van technologie is echter sindsdien fors veranderd, stelt online medium Verdict. De eerste digitale brillen waren moeilijk te bedienen en de batterij had bepaald geen lange levensduur. Het stiekem maken van opnames kwam dan wel weer regelmatig voor, wat de populariteit van het devices niet verbeterde.

Alphabet liet in mei van dit jaar al een vroeg prototype van de nieuwe bril zien. Dat zag eruit als een normale bril met een iets dikker montuur. Nu gaat het bedrijf de wearable in het openbaar uitproberen. Dat gebeurt op kleine schaal met werknemers en geselecteerde testers.

Ook Apple kwam met een VR-birl in het nieuws. De bekende Apple-analist en Ming-Chi Kuo vemoedt dat er in januari 2023 een komt. Er gaan al jaren geruchten rond over de bril, maar Apple heeft er nog nooit over gesproken, laat staan op gehint. Tenminste, tot afgelopen week, want toen gaf topman Tim Cook min of meer aan dat het bedrijf werkt aan een eigen AR-product.

Gerelateerde berichten...

X