Kort nieuws buitenland: verbod op export AI-chips, fraude rond nieuwe iPhone

buitenland

Elke vrijdag presenteert ICT/Magazine opvallende tech-berichten uit het buitenland.

VS verbiedt export AI-chips naar China en Rusland

Met een nieuwe eis wil de Amerikaanse overheid voorkomen dat geavanceerde AI-chips voor militaire doeleinden worden gebruikt in China en Rusland. Dit meldt het Duitse ComputerWoche.de.
Het gaat bij dit verbod onder meer om de Nvidia A100-serie chips, die vaak worden gebruikt in datacenters om de training van machine learning-modellen te versnellen. AMD heeft ook nieuwe licentievereisten ontvangen die zijn ontworpen om te voorkomen dat het bedrijf zijn geavanceerde MI250 AI-chip naar China (inclusief Hong Kong) of Rusland exporteert.

Volgens Nvidia wil de VS met deze maatregel het risico tegengaan dat de chips voor militaire doeleinden worden gebruikt. De chipfabrikant overweegt nu om bepaalde delen van zijn bedrijf uit China te halen. Een woordvoerder van AMD vertelde Reuters dat het exportverbod geen significante impact heeft op het bedrijf.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe beperkingen van de Amerikaanse regering Chinese en Russische technologiebedrijven ervan zullen weerhouden hun AI-onderzoeksactiviteiten op de lange termijn verder uit te bouwen. Op korte termijn echter zal de maatregel de R&D-inspanningen op dit gebied waarschijnlijk duurder en minder efficiënt maken.

Het besluit van de Amerikaanse regering sluit aan bij de inspanningen van techreuzen als Apple en Google om hun toekomstige afhankelijkheid van China te verminderen.

iPhone 14 oplichting

Er bestaat al een golf van cyberzwendel vóór de officiële release van iPhone 14 later dit jaar. Onderzoekers van Kaspersky ontdekken meer dan 8.700 nieuwe phishingsites met een iPhone 14-thema, schrijft ZDnet. De hype rond de iPhone trekt oplichters aan. Apple heeft bevestigd dat de langverwachte nieuwe iPhone 14 op 7 september 2022 aan het publiek zal worden onthuld.

Experts van Kaspersky hebben al talloze voorbeelden gevonden van phishing-sites waarop de iPhone 14 wordt aangeboden of het nieuwe model als prijs wordt weggegeven. In feite zijn deze zwendelpraktijken bedoeld om de bankrekeningen van slachtoffers leeg te pompen en hun Apple ID-accounts te stelen.

Het is niet voor het eerst dat nepaanbiedingen gelanceerd worden voordat een nieuwe iPhone op de markt komt. Omdat officiële foto’s van de iPhone 14 nog niet online zijn verschenen, gebruiken de aanvallers foto’s van oudere telefoonmodellen om de aandacht van gebruikers te trekken. Nadat het slachtoffer zijn bankkaartgegevens heeft ingevoerd om de aankoop te doen, wordt het bedrag rechtstreeks van deze kaart afgeschreven – de koper ontvangt echter niet de bestelde goederen.

Toegang tot Apple ID’s van gebruikers is ook een doel van de criminelen, omdat ze hiermee toegang krijgen tot Apple-services zoals de App Store, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime en meer.

Gerelateerde berichten...

X