Kritiek op Facebook door reactie op aanslagen Parijs

Stapel icoontjes met de F van Facebook

Vooral gebruikers buiten Europa hebben deze dagen felle kritiek op sociale mediasite Facebook. Via de site kon je een paar uur na de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag de zogenaamde ik-ben -veilig melding gebruiken. Ook kwam een tool beschikbaar om profielfoto’s te voorzien van de Franse driekleur.

Critici vinden zo’n reactie erg selectief. De site reageerde namelijk niet op andere aanslagen in de wereld, zoals die van afgelopen donderdag in Beiroet.

Via de melding ‘ik-ben-veilig’ konden mensen in de buurt van Parijs aan vrienden doorgeven dat OK waren. Gebruikers die op basis van hun locatie in de buurt leken te zijn kregen van de sociale mediasite een notificatie. Een gebruiker kan zichzelf vervolgens als veilig, onveilig of als niet in dit gebied markeren. Zo’n 360 miljoen gebruikers zouden na de aanslagen een notificatie hebben ontvangen.

Normaal stelde Facebook deze mogelijkheid alleen in bij natuurrampen. In een reactie laat Facebook-baas Mark Zuckerberg weten de bezwaren terecht te vinden. In een blog schrijft hij van plan te zijn de knop in het vervolg breder in te zetten omdat voor Facebook ieder menselijk leed even zwaar telt.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...