Kwetsbare stemsoftware toch in gebruik bij verkiezingen Provinciale Staten

stembureau aanwijsbordje

De kwetsbare stemsoftware ‘Ondersteunende Software Verkiezingen’ (OSV) is tijdens de komende de Provinciale Statenverkiezingen toch in gebruik. De nieuwe software komt namelijk pas in 2021 beschikbaar.

Het gaat om software die stemmen telt en uitslagen berekent. De kiezer zelf stemt ook dit keer dus nog gewoon met het rode potlood.

 

Beïnvloeden

De software is al langer omstreden. In 2017 bleek al, na onderzoek door RTL Nieuws, dat er kwetsbaarheden in OSV zaten. Hackers zouden in staat zijn om de uitslagen te  beïnvloeden.

Het ging toen om de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Binnenlandse Zaken zou stilzwijgend belangrijke veiligheidsmaatregelen hebben teruggedraaid die het jaar ervoorjuist waren genomen naar aanleiding van onderzoek van RTL Nieuws.

Daaruit bleek dat er lekken zaten in de software die wordt gebruikt om stemmen bij elkaar op te tellen. Via de lekken kunnen hackers toegang krijgen tot de uitslagen en deze zo beïnvloeden.

 

Kiesraad

Ook de Kiesraad zelf mengt zich al langer in het debat. Zo valt in het jaarverslag van 2018 te lezen dat de software aan vervanging toe is omdat het hele beveiligings- en softwareconcept moet worden herzien. Dat is teveel om alleen patches uit te brengen.

De constatering is ondanks het feit dat het budget van de Kiesraad vorig jaar al met 67.000 euro werd verhoogd voor het dichten van veiligheidslekken. Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is erbij betrokken.

Gerelateerde berichten...

X