Lichtchip zorgt voor handzaam laboratorium

lichtchip

Controleren of een tomaat rijp is zonder het te plukken, het eiwitgehalte in verse melk in de stal meten, drugs testen op de crimescene en meer… Het kan met een chip op die werkt basis van lichtsignalen. De lichtchip meet 1,5 bij 1,5 millimeter en laboratoria overbodig. Daardoor wordt het meten en beoordelen van bijvoorbeeld voeding en medicijnen, makkelijker, goedkoper, sneller, nauwkeuriger en vollediger.

Mantispectra, de bouwer van de lichtchip, is één van een de organisaties in en om Brainport die werken aan geïntegreerde fotonica. Dat zijn microchips die gebruik maken van lichtsignalen in plaats van elektronen. De lichtchips gebruiken minder energie, zijn sneller, kleiner én ook nog veel nauwkeuriger en stabieler. Ze kunnen bovendien voor honderd-en-één toepassingen worden gebruikt.

Mogelijkheden zijn eindeloos

“De mogelijkheden van geïntegreerde fotonica en dan specifiek onze chip die de basis vormt voor de Spectrapod, zijn eindeloos,” vertelt Directeur van Mantispecra Lars Benesch. “Je gebruikt spectroscopie om stoffen te meten en te kwalificeren. Spectrometers in laboratoria zijn groot en duur. Met een lichtchip en bijbehorende software kun je nu ter plekke van alles meten. Dit kun je voor heel veel doelen gebruiken zoals het meten van verontreiniging in voedselindustrie op de vloer, het in kaart brengen van de gezondheid van dieren in de stal om diervoeding te verbeteren of om luchtvervuiling rondom een vliegveld continu, real-time te meten.”

Eerst bedrijven later ook in je eigen smartphone
“De gebruikers van de Spectrapod zijn in eerste instantie bedrijven, vervolgt Lars. “We werken met hen aan wat we noemen een proof-of-concept. Dat betekent dat we kijken of de ideeën die we hebben om bepaalde zaken te meten en beoordelen ook in de praktijk haalbaar zijn. Daar verwacht ik op relatief korte termijn resultaten van. In een later stadium verwacht ik dat onze chip ook kan worden geïntegreerd in apparaten die consumenten gebruiken. Smartphones en smartwatches bijvoorbeeld die je waarschuwen wanneer je aan het uitdrogen bent en je een seintje geven dat je even wat extra moet drinken.”

Gerelateerde berichten...

X