Maand van de Digitale Fitheid start 1 maart

manager in pak wijst iets aan

Vanaf 1 maart start de Maand van de Digitale Fitheid (MvdDF). De derde editie alweer. Dit jaar richt de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) zich op informatiebeheer. Hoe ga je om met persoonlijk kennismanagement?

Tijdens de maand maart maken medewerkers van de overheid en andere kennis- en beeldschermwerkers tijd om digitaal fitter te worden. Digitale Overheid sprak met Marie Louise Borsje en Lykle de Vries van RADIO over de nut en noodzaak van de maand. En waarom meedoen heel besmettelijk is.

De voorbereidingen van mede-initiatiefnemer RADIO zijn volop gaande. Borsje: “Eens per maand hebben we een meet-up speciaal voor trekkers. Mensen die denken: hé, de MvdDF is leuk voor mijn organisatie, maar hoe moet ik beginnen? Er wandelen allerlei organisaties binnen. De Belastingdienst bijvoorbeeld, maar ook het Openbaar Ministerie, de Nederlandsche Bank en de Arbeidsinspectie. Vaak zijn het medewerkers die op persoonlijke titel de energie voelen en het vervolgens in hun organisatie gaan regelen.”

Zo’n meet-up is handig om te inventariseren wat organisaties willen leren én delen aan kennis over digitale vaardigheden. “Wat je voor jezelf misschien niet meer zo bijzonder vindt, maar waar een ander wel wat aan heeft. En dan ontstaat er heel organisch een programma. Laatst ging het bijvoorbeeld heel simpel over screenshots maken.”

“De Maand van de Digitale Fitheid is van de mensen zelf, met zo min mogelijk gedoe eromheen,” zegt Lykle de Vries. “Juist zoiets kan inspirerend zijn. Het gaat er niet om dat je een wereldberoemde spreker naar jouw locatie krijgt voor een lezing. Het gaat erom dat je weet dat je collega iets slims heeft gedaan met zijn Outlook-sneltoetsen. En dat die dat laat zien aan een grotere groep, idealiter met een computer bij de hand om het uit te proberen. De MvdDF is van de mensen zelf, met zo min mogelijk gedoe eromheen.”

American party

Borsje: “Eigenlijk is het één grote ‘American party’. Organisaties brengen allemaal iets mee en daarmee heb je een campagne. De een zegt: wij hebben huisstijlitems gemaakt, die ervaring gooien we in de groep. En de ander zegt: ik heb een website vol praktische tips die iedereen mag gebruiken.”

Borsje geeft aan dat het verbeteren van digitale vaardigheden als opdracht van ‘de baas’ niet zo effectief is. “Digitale fitheid is iets van jezelf, het gaat om je eigen professionaliteit. Dat houd je dus zelf bij. Zeker als je merkt dat het allemaal niet zo lekker loopt.”
Besmettelijk

Voor kenniswerkers is de laptop of pc hun gereedschap. De Vries: “Toch hebben we daar vaak niet serieus mee leren omgaan.” Hij maakt een vergelijking: “Als een installateur met je meterkast aan de slag gaat, reken je erop dat die kennis van zaken heeft. Het gaat over je vakmanschap. Als jij die laptop openklapt, weet je dan welk stuk gereedschap waarvoor het handigste is? En heb je dat afgestemd met je collega’s, zodat je effectief met elkaar werkt? Daar hebben we het vaak niet over. De lol is dat je met de MvdDF op een toegankelijke manier van je collega’s hoort hoe zij de dingen doen. En dat is heel besmettelijk.”

Digitale fitheid gaat niet over efficiëntie, maar over effectief werken, stelt De Vries. “Het gaat er niet om dat je nog meer werk gaat doen, maar dat je tijd vrijspeelt voor dingen die echt belangrijk zijn. Inhoudelijk werk, collega’s beter leren kennen, onderzoeken. En dat je niet alleen digitaal fit, maar ook mentaal fit blijft.”

Van schaamte naar vertrouwen

De Vries: “In de praktijk komen we best veel schaamte tegen wanneer we mensen uitleg geven over de computer. Soms bewegen ze al een beetje achteruit en worden ze wat stiller, omdat ze gewoon bang zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet durven zeggen dat ze iets wel hebben geprobeerd, maar dat dat toen vreselijk misging en ze de hele Outlook-mailbox hebben weggegooid. Maar daarmee beperk je jezelf en je collega’s. Bij de MvdDF hoort juist dat opstapje naar makkelijker contact.”

Borsje: “We zien inmiddels ook dat organisaties uit zichzelf aan de slag gaan. Een goed initiatief is Digivaardig in de zorg, waar met digicoaches wordt gewerkt. Vorig jaar zijn er al bijna 3000 opgeleid. Een digicoach is iemand op de werkvloer die digitaal net iets handiger is dan de rest van de medewerkers. De aanwezigheid van zo’n coach geeft collega’s meer vertrouwen.”

Handige tips

Tot slot nog wat tips. Borsje: “Volg binnen het RADIO-aanbod een e-learning samen met je team of een aantal mensen, niet in je uppie; veel leuker.” De Vries: “De MvdDF biedt veel opstapjes, voor ieder iets. En de webinars zijn openbaar beschikbaar.” Zoals de webinars Word Persoonlijk Kennismanagement kampioen (link naar andere website) en Ruim je digitale rommel op. Een laatste advies: “Kijk wat bij jouw team past, wat werkt. Door er ludiek mee aan de slag te gaan, leer je elkaar ook beter kennen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...