Meer werkgeluk in Friesland

thuiswerken

Werknemers zijn meer dan ooit op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. Iets wat nauw verbonden is met werkgeluk en de werkomgeving. Meet in Friesland, het zakelijke toerismebureau van de provincie Friesland, ziet dat dit een van de redenen is waardoor ook bedrijven en werkgevers de voordelen van ‘workations’ en remote werken steeds vaker inzien. De organisatie moedigt werkgevers aan om in het nieuwe jaar te investeren in deze nieuwe werkvormen ter bevordering van het werkgeluk van werknemers.

Minder stress

Niet alleen werknemers plukken de vruchten van een groter werkgeluk, ook het bedrijf waar ze werken. Zo liet onderzoek eerder zien dat dit onder andere leidt tot minder verzuim en stress, en een positief effect heeft op de tevredenheid, productiviteit en het plezier van werknemers. Andere werkvormen, waarbij er meer ruimte is voor een goede werk-privé balans, worden daarom steeds meer omarmd.

Remote werk-privé balans

Een workation biedt werknemers de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, een belangrijke factor van het werkgeluk. Bovendien leidt een verandering van omgeving tot meer creativiteit, inspiratie en motivatie, en maakt het aanpassen van de werktijden op persoonlijke behoeften een betere balans tussen werk en privé mogelijk. Therapeut en organisatiecoach Jeroen Stek benadrukt: “Of de workation nu in groepsverband is of individueel plaatsvindt; een verandering van werkomgeving heeft niet alleen positieve invloed op de werknemer zelf. Wanneer een heel team of complete organisatie met elkaar op pad gaat, en je elkaar in een andere setting ziet, zul je zien dat het de onderlinge relaties versterkt. Er ontstaat een ‘wij-gevoel’ en het draagt bij aan de teamspirit, wat uiteindelijk ook het individuele werkgeluk bevordert.”

Effect van natuur en ruimte

Eerdere onderzoeken toonden de positieve effecten van een verblijf in de natuur en bij water al aan. Recent onderzoek van Panelwizard in opdracht van Visit Friesland, waar Meet in Friesland onderdeel van is, bevestigt dit opnieuw: bijna 9 op de 10 Nederlanders geeft aan (heel) veel rust te ervaren in de natuur, 77 procent ervaart dit bij het water. Een meerderheid van de mensen associeert een verblijf in Friesland met rust (57 procent). Met deze cijfers is het niet moeilijk voor te stellen dat de noordelijke provincie een geschikte bestemming is om een tijdje te komen werken.

Vergaderen in de natuur

Zakelijk toerismebureau Meet in Friesland wil bijdragen aan het werkgeluk en vitaliteit van werknemers door hen een stimulerende omgeving te bieden die werk en ontspanning combineert. Yvonne Hulleman van Meet in Friesland, legt uit: “We zien en horen hoe de ‘workations’ en remote working trips die we organiseren niet alleen het welzijn van werknemers verbeteren, maar ook de betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer vergroten.” De organisatie biedt diverse mogelijkheden om op maat gemaakte teamtrips te ontwikkelen voor bedrijven en hun werknemers. Of het nu gaat om teambuilding op het water, het ontdekken van de Friese cultuur, of inspirerende vergaderingen in een adembenemende omgeving.

Gerelateerde berichten...