Meerderheid tegen invoering aftapwet maar Kabinet wacht eerst op Kiesraad

Binnenhof vanaf Hofvijver Miljoenennota

Hoewel het nee-kamp in het referendum over de zogenoemde aftapwet nipt won, wacht het kabinet met een echte officiële reactie tot de Kieswet de uitslag definitief maakt. Dat zal niet eerder zijn dan 29 maart. De Kiesraad stelt dan in een live zitting de definitieve uitslag vast.

Afgelopen woensdag gaf 49,5 procent van de kiezers een nee-stem, tegen 46,5 procent die voor de invoering van de wet koos. Daarbij leverde 4 procent van de kiezers een blanco stem in.

De opkomst van het ‘referendum Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)’ was 51,6 procent. Dat is ruim boven de drempel van 30 procent voor een geldige uitslag.

De Kiesraad heeft een ruime week nodig omdat de telling grotendeels met de hand gebeurt. Verder moet de Kiesraad de stembiljetten die in de verkeerde stembus zijn gegooid nog verzamelen en meetellen. De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen werd vrijdag al bekendgemaakt.

 

Heroverwegen

Vicepremier Kajsa Ollongren zei vrijdag na de Ministerraad dat het Kabinet zal wachten op de definitieve vaststelling van de uitslag. Wel verwees ze al naar de referendumwet zelf. Daarin staat dat het kabinet bij een ‘nee’-uitslag verplicht is te heroverwegen.

Ze stelde er meteen ook bij dat de uitslag het Kabinet had verrast. “We hadden gehoopt voldoende mensen te overtuigen voor te stemmen”, zei Ollongren in een reactie. “Maar de kiezer is volkomen duidelijk geweest. De politiek moet dit nu  duiden.”

 

Negeren

Waar die duiding heen gaat is vooralsnog onduidelijk. Vorig jaar al stemden zowel de Tweede als de Eerste Kamer in met de wet, die inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft. Daarbij waren zowel VVD, CDA en de ChristenUnie tegen het raadgevend referendum op zich. D66 heeft zich hier kort tegen ook tegen gekeerd.

Nog voor het referendum plaatsvond stelde CDA-leider Sybrand Buma al dat een nee-stem genegeerd zal worden.

 

 

Gerelateerde berichten...