Merkbewaking beschikbaar voor het mkb

mkb

De merkbewakingsdiensten van SIDN zijn nu ook beschikbaar voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Met SIDN MKB Merkbewakingkunnen mkb’ers het online gebruik van hun bedrijfsnaam of -logo monitoren. En zo mogelijk misbruik ervan door cybercriminelen vroegtijdig opsporen. De nieuwe dienst voor mkb-bedrijven is een uitbreiding van SIDN Merkbewaking. Dat is al ruim 10 jaar beschikbaar voor organisaties in het grootzakelijke segment.

Sneller kunnen ingrijpen

Het misbruiken van bedrijfsnamen en -logo’s is een bekende methode van cybercriminelen. Zo versturen ze bijvoorbeeld onder de naam van een bedrijf phishingmails of doen ze zich met nepmails voor als CEO, directeur of manager van een bedrijf (CEO-fraude). In dit laatste geval wordt medewerkers gevraagd om met spoed een groot bedrag over te maken, vaak met grote financiële schade voor het bedrijf tot gevolg. Met MKB Merkbewaking zijn mkb-ondernemers sneller op de hoogte van mogelijk malafide domeinnaamregistraties en kunnen ze sneller actie ondernemen.

Regie op merkgebruik

Maar de dienst kan mkb’ers ook helpen om de regie over het gebruik van hun merk te behouden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van logo’s door retailers, partners of tussenpersonen. MKB Merkbewaking monitort in de basisversie domeinnaamregistraties onder het .nl-domein en kan naar wens uitgebreid worden met aanvullende modules en diensten, zoals juridische opvolging en logodetectie.

Realtime-waarschuwingen

De basisdienst bevat één keer per week een mail met resultaten, maar het is ook mogelijk om een uitgebreidere versie met realtime-waarschuwingen en werelddekking te ontvangen. Dit is vooral interessant voor organisaties die regelmatig te maken hebben met onrechtmatig gebruik zoals keurmerken, middelgrote retailers, internationaal opererende bedrijven en brancheorganisaties.

Verkrijgbaar via de .nl-registrars

In 2022 is SIDN gestart met het ontwikkeltraject voor deze uitbreiding van de merkbewakingsdiensten. Na een succesvolle pilot aan het begin van dit jaar, is de dienst nu officieel beschikbaar voor alle mkb-bedrijven. MKB Merkbewaking wordt aangeboden via registrars, waarbij mkb’ers zelf voor een registrar kunnen kiezen.

Gerelateerde berichten...

X