Microsoft wil deel TikTok overnemen

tiktok logo schending kinderrechten

Techreus Microsoft wil, desnoods samen met andere partijen, een deel van het Chinese TikTok overnemen. Dat bevestigde het bedrijf in een blog op de eigen site.

Volgens persbureau Reuters krijgt het moederbedrijf ByteDance van het Chinese videoplatform, dat onder jeugd en jongeren razend populair is, 45 dagen om de hele deal af te ronden. De verkoop zou dan uiterlijk 15 september geregeld moeten zijn.

Voor het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Zo waren er de laatste dagen nog gesprekken met zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de topman van Microsoft, Satya Nadella.

Oplossing

Eerst leek de beste oplossing te zijn dat Microsoft alleen de gebruikersdata van het ByteDance over zou nemen. Dat zou namelijk het belangrijkste bezwaar van Washington, het risico wegnemen dat gegevens van Amerikaanse gebruikers van TikTok eigendom van China zouden worden.

De Amerikaanse president Trump zou naar verluidt eerst tegen de verkoop van het bedrijf aan Microsoft zijn. Dit resulteerde zelfs in een tijdelijke staking van de gesprekken.

Het Chinese moederbedrijf achter het video-netwerk ByteDance is verplicht, net als alle Chinese bedrijven, namelijk verplicht gegevens delen met de Chinese overheid. Wat er na de deal gaat gebeuren met de Europese gegevens is nog niet bekend.

Opmerkelijk

De animo van Microsoft is gezien het portfolio van de techreus, opmerkelijk te noemen. Microsoft heeft voornamelijk zakelijke software in de portfolio. De aankoop zou betekenen dat het bedrijf in een klap ook een concurrent wordt van platforms als Instagram (dochter van Facebook) en Snapchat.

De verkoop betekent niet dat het hele TikTok overgaat naar Microsoft. Het gaat namelijk alleen om de Noordamerikaanse, Australische en Nieuw Zeelandse takken van TikTok. In alle andere delen van de wereld zou ByteDance eigenaar blijven van TikTok. De app op een onafhankelijke manier verder ontwikkelen wordt zo op zijn minst lastig.

ByteDance blijft intussen zeggen dat de angst van Washington ongegrond is. Volgens hen worden de gebruikersdata niet gedeeld met de Chinese overheid.Dat is bijvoorbeeld de reden dat TikTok in China anders heet. Daarbij is de TikTok-CEO een Amerikaan. Dat geldt ook voor een aanzienlijk deel van het personeel.

Gerelateerde berichten...