Kassa: miljoenen schade door spoofing

spooring knop met wijsvingertje

De afgelopen tijd maakten criminelen miljoenen buit met spoofing, ofwel helpdeskfraude. Volgens het VARA-programma Kassa blijkt dat alleen de Rabobank deze fraude vergoedt,. Klanten van ING en ABN AMRO moeten zelf opdraaien voor de schade. De meeste slachtoffers lijken te vallen onder klanten van ING.

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn de meldingen bij de banken over deze ‘helpdeskfraude’ sinds april bijna vervijfvoudigd. Dat ging van 60 meldingen in april naar zo’n 300 in juli. Daarbij wisselt het vaak welke bank de criminelen eruit pikken.

Faudehelpdesk

Bij spoofing gebruiken criminelen het telefoonnummer van een bank en gaan daarmee klanten bellen. De criminelen halen klanten vervolgens over om geld over te maken naar een andere bankrekening. Het gaat inmiddels om miljoenen euro’s.

De oplichters doen zich aan de telefoon voor als medewerker van de fraudehelpdesk van de bank. Dat gebeurt met spoofing. Via internetbellen kan de beller zelf het nummer kiezen dat de ontvanger op zijn telefoon te zien krijgt. Zo kunnen criminelen telefoonnummers van banken misbruiken. De beller denkt dus te maken te hebben met een echte medewerker van de helpdesk.

De beller houdt een verhaal dat er vreemde transacties op de rekening van het slachtoffer getraceerd zouden zij. Daarom moet de klant tijdelijk zijn of haar spaargeld naar een veilige ‘kluisrekening’ overmaken. De slachtoffers dachten hun geld over te boeken naar een voor hen geopende veilige rekening, in werkelijkheid maakten ze al hun spaargeld over naar de rekening van een zogeheten ‘katvanger’.

Vergoeden

ING en ABN AMRO zeggen schade van klanten door spoofing fraude niet te vergoeden omdat slachtoffers zelf het geld immers zelf overmaken. Rabobank vergoedt slachtoffers van spoofing in de regel wel.

NLdigital, branchevereniging van de digitale sector, is in gesprek met de overheid, politie en banken om samen te zoeken naar oplossingen. De branche-organisatie werkt samen met onder andere de overheid ook aan een publiekscampagne.

Gerelateerde berichten...

X