Mobiele werkers steeds vaker slachtoffer van juice jacking

juice

85% van de reizigers is bang om openbare wifi op vakantie te gebruiken. Onbeveiligde wifi is echter niet het enige waarover reizigers zich zorgen moeten maken, blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN.

Deze maand publiceerde de Amerikaanse FBI een tweet waarin de organisatie gebruikers waarschuwt voor oplaadstations voor smartphones op openbare plaatsen. Denk daarbij aan luchthavens, hotels en winkelcentra. Hackers kunnen de oplaadkabels aanpassen met het doel malware op telefoons van slachtoffers te installeren om een aanval uit te voeren. Dit wordt juice jacking genoemd.

Botnets

Juice jacking is een cyberaanval waarbij een openbare USB-oplaadpoort wordt gebruikt om gegevens te stelen of malware op een apparaat te installeren. Met juice jacking-aanvallen kunnen hackers wachtwoorden, creditcardgegevens, adressen, namen en andere gegevens van gebruikers stelen. Aanvallers kunnen ook malware installeren om toetsaanslagen te volgen, advertenties te tonen of apparaten aan een botnet toe te voegen.

Juice jacking blijft vaak onopgemerkt

Juice jacking-aanvallen zijn moeilijk te detecteren. Als je apparaat gecompromitteerd is, merk je misschien verdachte activiteiten op, maar dat is niet altijd het geval. Een gebruiker kan bijvoorbeeld iets opmerken dat je niet herkent, zoals aankopen die je niet hebt gedaan of oproepen die er verdacht uitzien. De telefoon kan ook ongewoon traag reageren of warmer aanvoelen dan normaal. De kans is dan groot dat er malware op draait.

Powerbanks zijn veilig

Omdat je een juice jacking-aanval vaak moeilijk kunt herkennen, kun je het beste voorkomen dat je slachtoffer wordt. Dit kan onder meer door een powerbank te gebruiken. Powerbanks zijn een veilige en handige manier om je apparaat onderweg op te laden. Met een draagbare powerbank hoef je nooit meer gebruik te maken van openbare oplaadpunten waar juice jacking-aanvallen kunnen plaatsvinden. Zorg er altijd voor dat je powerbank volledig is opgeladen, zodat je hem onderweg kunt gebruiken.

Een andere tips om een USB-datablocker te gebruiken. Dit is een apparaat dat je telefoon tegen juice jacking beschermt wanneer je een openbaar laadstation gebruikt. Je sluit de datablocker aan op de laadpoort van de telefoon. Het werkt als een schild tussen het snoer van het openbare laadstation en je apparaat.

Laad op aan een stopcontact

Gebruik indien mogelijk altijd een stopcontact. Juice jacking-aanvallen gebeuren alleen als je apparaat is aangesloten op een USB-lader. Als je je telefoon onderweg moet opladen, vermijd dan het risico van besmette kabels en USB-poorten door een stopcontact te gebruiken. Dit is doorgaans een veilige manier om je mobiele apparaat en andere apparaten onderweg op te laden.

Gerelateerde berichten...