Nederland middenmoter bij adoptie cloud

omgeving

Nederlandse organisaties zitten bij het gebruik van cloud net iets onder het Europese gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Capgemini in samenwerking met IDC. Vooral overheden, de gezondheidszorg en het onderwijs lopen achter. Sommige organisaties onderschatten hoe sterk de hoeveelheid IT en data gaat toenemen de komende jaren. Zorgen bestaan dat legacy-oplossingen deze groei niet aankunnen. Enerzijds omdat de omgeving er niet op gebouwd is, anderzijds omdat IT-personeel schaars is. Juist zij zijn bij traditionele on-premise omgevingen belangrijk voor support en beheer.

Drie rollen voor cloud

Het onderzoek is gepubliceerd op de website van het FD. Uit de studie blijkt dat op dit moment bijna een derde van de onderzochte partijen dagelijks de cloud gebruikt. De belangrijkste drie rollen die cloud op dit moment in hun digitale transformatie vervult, zijn verbeterde beveiliging, het bieden van een flexibele IT-infrastructuur en het sneller bouwen en testen van nieuwe concepten.

De verwachting is dat het merendeel van de workloads die nu op locatie draaien naar de cloud gaan. Concreet zal het gaan om 90% van alle IT-activiteiten. Uit het onderzoek lijkt dat dit vooral zogenaamde ‘lift and shift’-projecten zijn Hierbij verandert aan het IT-landschap technologisch niet veel. De betreffende onderneming omarmt Infrastructure-as-a-Service. Dit, in de vorm van een IaaS-platform.

Hoge kosten voor gebruik

Alleen lift and shift van een legacy-applicatie naar een virtuele machine in de cloud is echter vaak nog niet voldoende om de mogelijkheden van cloud optimaal en zo efficiënt mogelijk te benutten. Vaak regelen gebruikersorganisaties hun cloudgebruik niet goed in. Ze schrikken dan van hoge gebruikskosten. Dit, terwijl ze een besparing verwachtten.

Beveiliging van data

Een tweede belangrijke trend is databeveiliging. Deels dwingt wetgeving correct gebruik van data af. Anderzijds is er veel gevoelige data waarvan een ondernemer niet wilt dat het in de publieke omgeving draait. Of waarvan je als Europese partij niet wilt dat het bij een Amerikaanse hyperscaler staat. aangezien zij uiteindelijk onderhevig zijn aan de wetgeving uit hun eigen land.

Lokale cloudaanbieders

Bedrijven kunnen veel beter op basis van nu beschikbare technologie een eigen ‘secure’ cloud bouwen. Een dergelijke omgeving zal veelal minder kunnen bieden dan een commerciële hyperscaler-omgeving, maar vaak voldoet dit aan de wensen en eisen van een organisatie. Dat is veel kansrijker en biedt specifieke mogelijkheden met afscherming van je data en applicaties. Het IDC-rapport geeft ook aan dat veel Nederlandse organisaties op termijn waarschijnlijk daarom met lokale cloudaanbieders gaan werken in combinatie met de hyperscalers, zogenaamde hybrid clouds.

Gerelateerde berichten...