Nederland zakt weg op ranglijst ‘digitale kwaliteit van leven’

Webtoegankelijkheid internetstandaarden domeinnamen security.txt scraping

De vijfde jaarlijkse Index voor digitale kwaliteit van leven (DQL) van Surfshark zet Nederland op de 12e plek ter wereld, zes plekken lager dan vorig jaar. Als we kijken naar de vijf pijlers van de index, dan scoort Nederland het best op e-infrastructuur met een 4e plek. Wel is er nog veel winst te boeken op de betaalbaarheid van internet dat de 38e plek inneemt.

Op de overige pijlers scoort Nederland als volgt: 10e op e-overheid, 16e op e-veiligheid en 18e op kwaliteit van het internet. In de algehele index loopt Nederland achter op buurland Duitsland (4e), maar voor op buurland België (21e). Over het geheel genomen zijn de Europese landen toonaangevend in de wereld als het gaat om digitale kwaliteit van leven. Nederland neemt in Europa de 11e plek in.

Snelheid internet beter dan gemiddeld

Vast internet heeft een gemiddelde snelheid van 204 Mbps in Nederland. Om dat even in perspectief te plaatsen: het snelste vaste internet ter wereld is dat van Singapore met 300 Mbps. Daarentegen bevindt het langzaamste vaste internet ter wereld zich in Jemen. De snelheid ligt daar op 11 Mbps.
In Nederland ligt mobiel internet gemiddeld op 125 Mbps. Het snelste mobiele internet is dan van de Verenigde Arabische Emiraten (310 Mbps) en het langzaamste is dat van Venezuela (10 Mbps).
In vergelijking met Duitsland is het mobiele internet 17% sneller en het vaste breedbandinternet 33% sneller. De snelheid van mobiel internet is in een jaar tijd met 11% toegenomen en dat van vast breedbandinternet met 19%.

Internet relatief betaalbaar

Nederlanders moeten 1 uur en 24 minuten per maand werken om vast breedbandinternet te kunnen bekostigen. Hoewel dit onder het gemiddelde ligt, is dit vijf keer zoveel als in Roemenië dat het meest betaalbare vaste internet ter wereld kent. Roemenen hoeven er maar 18 minuten per maand voor te werken.
Nederlanders moeten 1 uur, 1 minuut en 8 seconden per maand werken om mobiel internet te kunnen bekostigen. Dit is vier keer zoveel als in Luxemburg dat het meest betaalbare mobiele internet ter wereld heeft. Luxemburgers hoeven er maar 16 minuten per maand voor te werken.

Plek 16 qua e-veiligheid

De e-veiligheid meet hoe goed een land is voorbereid om zich te verweren tegen cybercriminaliteit evenals hoe uitgebreid de wetgeving inzake gegevensbescherming in een land is. Op deze pijler scoort Nederland lager dan buurlanden Duitsland (5e) en België (1e). Nederland is voorbereid om de strijd tegen cybercriminaliteit aan te gaan en is een lidstaat van de EU en daardoor gebonden aan AVG, waardoor het land een uitstekende wetgeving inzake gegevensbescherming heeft.

Vierde plek naar e-infrastructuur

Een geavanceerde e-infrastructuur maakt het voor mensen makkelijk om het internet voor diverse dagelijkse activiteiten te gebruiken, bijvoorbeeld om te werken, studeren, winkelen, etc. Deze pijler evalueert hoe hoog de internetpenetratie in een bepaald land is evenals de netwerkgereedheid (de gereedheid om de vruchten te plukken van de informatie- en communicatietechnologieën). De internetpenetratie in Nederland is hoog (95%:18e in de wereld) en het land staat op de 4e plek wat betreft netwerkgereedheid.

De pijler e-overheid laat zien hoe geavanceerd de digitale diensten van een overheid zijn en wat de gereedheid van een land is op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI). De Nederlandse e-overheid scoort goed boven het mondiale gemiddelde.

Gerelateerde berichten...