Nederlandse directeuren maken zich zorgen over IT-beveiliging

directeuren

Een grote meerderheid van de Nederlandse directeuren (62%) beschouwt aanvallen op de IT-beveiliging inmiddels als een van de grootste zorgen. Het is daarmee voor hen de belangrijkste prioriteit geworden, zelfs vóór inflatie (46%) en tekorten aan IT-talent (46%). Deze cijfers blijken uit de tweede editie van het Cybersecurity Annual Research Report van Rackspace Technology.

Directie als voorvechter IT-beveiliging

Deze bevinding wordt weerspiegeld in de veranderende relatie tussen IT-beveiligingsteams en directies. 69% van de respondenten is van mening dat beveiligingsteams meer op de radar staan van de directie dan vijf jaar geleden. Drie kwart (75%) van hen beschouwt de directie inmiddels als voorvechter van IT-beveiliging.

De communicatie tussen de twee teams is over het algemeen ook sterk, waarbij 82% van de respondenten zegt dat er weinig communicatiesilo’s zijn. Ruim zeven op de tien (72%) van hen is van mening dat de directie en IT-beveiligingsteams regelmatig samenwerken.

Toenemende investeringen

Nu er op hoog niveau meer aandacht is voor IT-beveiliging, ziet men ook het belang in van een toename van de financiering daarvan. Bij bijna acht op de tien Nederlandse organisaties (79%) verhoogt men momenteel de investeringen in IT-beveiliging. De gemiddelde jaarlijkse investering in IT-beveiliging bedraagt in Nederland inmiddels 5,18 miljoen dollar. Dat is weliswaar onder het wereldwijde gemiddelde van 6,12 miljoen dollar, maar bij 12% van de organisaties legt men hiervoor ten minste 10 miljoen dollar per jaar vast.

Krappe arbeidsmarkt

De nieuwste uitdaging is vaststellen hoe deze verhoogde financiering het beste besteed kan worden. Dit geldt vooral in een krapper wordende arbeidsmarkt en met hogere uitgaven voor specialistische IT-vaardigheden. De Nederlandse respondenten beschouwen een gebrek aan gebrek aan expertise (47%) als de meest voorkomende reden waarom een organisatie een beroep moet doen op externe beveiligingsbedrijven, gevolgd door mankracht (38%).
Nu een groot deel van de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden in de cloud, investeert bijna twee derde (64%) van de Nederlandse organisaties in cloud native security, een gespecialiseerd deelgebied van IT-beveiliging.

Gerelateerde berichten...