Nederlandse politie deelt lijst verdachte hosting resellers

politie

De Nederlandse politie stuurde afgelopen week via onder meer de Dutch Cloud Community een brief aan, wat zij noemen, digitale service providers. In de brief staat een lijst hosting resellers die op het surface web (het openbaar toegankelijke internet) worden besproken als facilitators van cybercrime.

Volgens het schrijven afficheren deze ondernemingen zich als een “bulletproof dienstverlener”, al dan niet met een specificering van de verschillende misdrijven die zij mogelijk maken. De politie denkt dat de hosting resellers op de lijst (onbedoeld) de schakels kunnen zijn tussen de aangegeven service providers en individuen of groepen die het “volgende slachtoffer al in het vizier” hebben.

Reputatieschade

Op fora en ratingsites voor bulletproof hosting gebruiken deze bedrijven de Nederlandse digitale infrastructuur vaak als verkoopargument. Ze weten dat Nederland doorgaans synoniem staat voor bulletproof. Dit negatieve profiel van Nederland als een accomoderende omgeving voor cybercriminele activiteiten geeft de Nederlandse hostingsector een slechte naam.

Samenwerking

De politie geeft in het bericht aan te willen samenwerken met de digitale service providers. “Wij willen geen servers in beslag nemen, waardoor inkomsten onder druk komen, legitieme klanten last krijgen en werkdagen worden verstoord zonder ondernemingen de mogelijkheid te geven om hun bedrijfsvoering te wapenen,” staat in de brief. De politie adviseert de volgende handelingen als een van de personen of bedrijven die in de lijst staan tot het klantenbestand horen. “Herzie uw overeenkomst met deze partijen, doe een risicobeoordeling door een serie vragen te stellen en verzeker dat uw voorwaarden helder en consequent zijn.”

De politie vraagt om de hulp van de digitale service providers bij de bestrijding van deze criminele entiteiten. “Zij vormen een essentiële schakel voor cybercrime en zorgen voor significante reputatieschade voor Nederlandse digitale diensten.” De brief en de lijst met verdachte organisaties is hier te vinden.

Gerelateerde berichten...

X