Nieuw digitaal platform toont MKB meerwaarde intellectueel eigendom

Copyright met rechtershamer wetboek en leesbril, intellectueel eigendom

Op dinsdag 26 april 2022, World IP Day, lanceren vijf Nederlandse en Belgische organisaties een nieuw digitaal platform over de grote waarde van intellectueel eigendom. Create, Protect & Benefit moet de meer dan drie miljoen MKB-bedrijven in beide landen informeren over het belang en de meerwaarde van goede intellectuele eigendomsrechten.

Het nieuwe platform komt er nadat uit Europees onderzoek bleek dat ruim 90% van de ondernemers geen geregistreerde intellectuele eigendomsrechten heeft. Dat betekent dus dat slechts 5% van het MKB geregistreerde intellectuele eigendomsrechten heeft. Dit terwijl mkb-bedrijven met een registratie voor merken, modellen en octrooien per werknemer gemiddeld tot 68% meer omzet hebben. Tot dat opvallende resultaat kwam EUIPO vorig jaar na onderzoek bij 127.000 Europese ondernemingen.

Octrooicentrum Nederland en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) hebben samen met Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Sowalfin, en de FOD Economie het nieuwe platform uitgewerkt. Create, Protect & Benefit moet bedrijven bewust maken van de voordelen, maar evengoed van de risico’s als je je ideeën, producten en diensten niet beschermt.

Vragen beantwoorden

Create, Protect & Benefit draait rond twaalf zogenaamde smart guides. Zij beantwoorden de meest voorkomende vragen van ondernemers. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat niemand je product kan kopiëren? Waarom zou je ook het uiterlijk van je product moeten beschermen? Of hoe bewijs je dat je de eerste was met een bepaald idee?

Om andere ondernemers te inspireren, verzamelde het platform testimonials van enkele ceo’s van Nederlandse, Vlaamse en Waalse bedrijven. Zij vertellen welke intellectuele eigendomsrechten ze hebben en welke specifieke meerwaarde ze opleveren. Ondernemers vinden op het platform een directe link naar experts die hen verder kunnen helpen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X