Nieuw Europees securityconsortium maakt balans beveiliging en rechten

De EU en het Zwitserse staatssecretariaat voor Onderwijs gaan drie jaar lang het CANVAS (Constructing an Alliance for Value-driven Cyber Security)-consortium financieren. Bedoeling is versneld bruikbare beveiligingstechnologieën en -richtlijnen te ontwikkelen zonder inleveren van rechten en vrije toegang.

Aan dit Europees securityconsortium CANVAS werken allerlei wetenschappelijke instellingen mee, waaronder de Technische Universiteit Delft. In eerste instantie gaan zij onderzoeken structureren en verspreiden over de  ethische, juridische, empirische en technologische aspecten van cybersecurity. Deze informatie moet zorgen dat beleidsmarkers, experts en publiek beter geïnformeerd raken. Het moet zo makkelijker worden om beveiligingstechnologieën te maken die veiligheid bieden zonder privacy en vrije toegang tot informatie in te leveren.

 

Europese financiering

Het consortium ontvangt drie jaar lang financiering van de Europese Unie en het Zwitserse staatssecretariaat voor Onderwijs, Onderzoek en Innovatie. CANVAS is een initiatief in een brede reeks andere cybersecurityinitiatieven in Europa. Er is bijvoorbeeld nieuwe regelgeving zoals de Network and Information Security (NIS)-richtlijn in de maak. Verder komt er 1,8 miljard euro beschikbaar voor cybersecuritys via een recent geïntroduceerde publiek-private samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie en de European Cyber Security Organisation.

Dr. Markus Christen, projectcoördinator van CANVAS en Senior Research Fellow van de Universiteit van Zurich, stelt dat het consortium een bijdrage gaat leveren aan deze initiatieven. Het zal helpen de balans te vinden tussen cybersecurity en Europese rechten en waarden. “Cybersecurity wordt steeds belangrijker nu meer mensen en gemeenschappen afhankelijker zijn van digitale infrastructuur dan ooit te voren”, zegt Christen. “Autonomie, privacy en gelijkheid moeten behouden blijven terwijl wij systemen en data veiliger maken. CANVAS gaat mensen, bedrijven en beleidsmakers helpen deze belangen te balanceren.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X