Volgens Aravind Srinivas, CEO van het AI-bedrijf Perplexity, staan we aan de vooravond van een ingrijpende verschuiving op de arbeidsmarkt. In een interview met The Verge’s Decoder-podcast voorspelt hij dat functies zoals recruiters en executive assistants binnen zes tot twaalf maanden grotendeels overbodig kunnen worden door de snelle opmars van kunstmatige intelligentie.
Aanleiding voor zijn uitspraak is de lancering van Perplexity’s nieuwe AI-browser Comet, die onder meer vergaderingen kan plannen, vluchten kan boeken en zelfstandig onderzoek kan doen. Hoewel de assistentmodus van Comet op dit moment nog moeite heeft met langetermijntaken, verwacht Srinivas dat dit slechts tijdelijk is. “Ik ben er vrij zeker van dat deze AI binnen een jaar alles zelf kan doen”, stelt hij.
Overbodig
Vooral recruiterfuncties zouden volgens Srinivas kwetsbaar zijn. Dankzij geavanceerde redeneermodellen zou een enkele prompt straks kunnen volstaan voor het gehele wervingsproces: van sourcing tot eerste contactmomenten. In combinatie met toegang tot e-mail en agenda kan AI bovendien menselijke assistenten overtreffen in het opvolgen van afspraken en het organiseren van gesprekken.
Toekomstmuziek
Srinivas’ visie reikt verder: hij ziet de browser evolueren tot een soort ‘besturingssysteem’ dat taken automatisch op de achtergrond uitvoert. Hoewel dit nog toekomstmuziek is, denkt hij dat het in specifieke toepassingen al binnen handbereik ligt. “We richten ons op concrete use cases, hopen op mond-tot-mondreclame en profiteren van de voortgang in redeneermodellen”, aldus de CEO.
AI’s impact
Hij staat niet alleen in zijn zorgen over AI’s impact. In mei waarschuwde Dario Amodei (Anthropic) dat tot 50 procent van alle instapfuncties binnen vijf jaar kan verdwijnen. LinkedIn en investeerder Kai-Fu Lee sluiten zich daarbij aan. Toch klinkt ook voorzichtig tegenwicht: zo investeert fintechbedrijf Klarna juist weer in menselijk klantcontact, en benadrukt Duolingo het belang van menselijke controle bij het inzetten van AI.
De boodschap is duidelijk: AI verandert de arbeidsmarkt in razendsnel tempo. Dat vraagt om bewustwording, regie en aanpassing.