Apple heeft formeel beroep aangetekend tegen de boete van €500 miljoen die het van de Europese Commissie opgelegd kreeg wegens vermeende schending van de Digital Markets Act (DMA). De boete werd in april 2025 opgelegd en betreft Apple’s zogeheten anti-steeringbeleid binnen de App Store, dat ontwikkelaars beperkte in het doorverwijzen van gebruikers naar alternatieve betaalmethoden buiten Apple’s ecosysteem.
Boete
De Europese Commissie stelde dat de boete gebaseerd was op de ernst en duur van Apple’s niet-naleving. Apple kondigde in maart 2024 al belangrijke wijzigingen aan in de App Store binnen de EU, waaronder de invoering van alternatieve appmarktplaatsen, ondersteuning voor externe browser-engines en aangepaste voorwaarden voor ontwikkelaars.
Anti-steeringbeleid
Vorige week maakte Apple verdere aanpassingen bekend, specifiek gericht op het versoepelen van het anti-steeringbeleid. Zo zijn belemmeringen voor ontwikkelaars die gebruikers willen doorverwijzen naar externe betaalopties grotendeels verwijderd, en zijn er nieuwe bedrijfsvoorwaarden geïntroduceerd die dergelijke transacties regelen.
Dwangsommen
In een verklaring stelt Apple dat de Europese Commissie “bepaalt hoe wij onze winkel moeten runnen”, en dat dit zowel ontwikkelaars als gebruikers schaadt. Apple zegt dat het de recente wijzigingen heeft ingevoerd om “dagelijkse dwangsommen” te vermijden en is van mening dat de opgelegde sanctie veel verder gaat dan wettelijk gerechtvaardigd is.
Apple klaagt ook over wat het noemt “voortdurende herdefiniëring” door de EU van wat onder ‘steering’ valt. Waar eerder alleen werd verlangd dat ontwikkelaars mochten linken naar externe betaalmethodes, zou de Commissie nu ook promoties van alternatieve betaalopties, in-app webviews en verwijzingen naar alternatieve appmarktplaatsen tot steering rekenen.
Twistpunt
Een ander twistpunt is de zogenoemde Store Services Fee. Deze werd vorig jaar ingevoerd met tarieven van tien procent of vijf procent voor ontwikkelaars die gebruikmaken van de alternatieve voorwaarden. Bij de meest recente aanpassing heeft Apple deze vergoeding gesplitst in twee niveaus:
Niveau 1 (vijf procent): Beperkt toegang tot essentiële diensten zoals appdistributie en veiligheidsvoorzieningen.
Niveau 2 (dertien procent, verlaagd naar tien procent voor kleine ontwikkelaars): Toegang tot alle diensten, inclusief appontdekking en marketing.
Tariefniveau
Volgens Apple is deze opdeling opgelegd door de Europese Commissie, die ook bepaalde welke functies in welk tariefniveau moesten vallen. Het beroep is inmiddels ingediend bij het Europees Gerecht, dat zich de komende tijd over de zaak zal buigen.