De Europese Unie staat op het punt toe te geven dat zij niet in staat is zich volledig los te maken van de technologische grootmachten uit de Verenigde Staten. Deze erkenning, vervat in een conceptversie van de internationale digitale strategie van de Europese Commissie, kan mogelijk leiden tot een de-escalatie van het steeds verder oplopende handelsconflict met de Amerikaanse president Donald Trump.
Afhankelijkheid
Uit het document van 9 april, ingezien door Bloomberg News, blijkt dat de Europese Commissie de afhankelijkheid van digitale diensten uit de Verenigde Staten en Azië erkent. Door de dominante positie van deze regio’s op het gebied van technologie kan de EU niet volledig bouwen op haar eigen capaciteiten. Vooral op het gebied van cybersecurity en kunstmatige intelligentie blijft de rol van buitenlandse bedrijven van wezenlijk belang.
Strategie
“De netwerkeffecten die online platforms tot ongekende proporties hebben laten groeien, herhalen zich nu in de race om AI-dominantie”, luidt de tekst. “Dat maakt ontkoppeling onrealistisch. Samenwerking blijft noodzakelijk.”
De Europese Commissie weigerde voorlopig commentaar te geven. Politico bracht het bestaan van de strategie eerder al naar buiten.
De erkenning komt op een moment dat Amerikaanse techgiganten als Apple en Meta actief proberen de Trump-regering gunstig te stemmen. Technologie vormt een belangrijk strijdpunt: terwijl de EU zich wil profileren als wereldwijde normsteller, beschuldigt Trump de EU ervan haar regels en boetes oneerlijk te richten op Amerikaanse bedrijven.
Boetes
Vorige week kregen Apple en Meta relatief lage boetes opgelegd wegens schendingen van EU-antitrustregels, vlak nadat Trump dreigde met tegenmaatregelen. Dit lijkt erop te wijzen dat de EU haar harde opstelling aan het verzachten is.
Ondertussen investeren Amerikaanse bedrijven zwaar in politieke lobby’s: Meta gaf begin dit jaar een recordbedrag uit aan federale beïnvloeding, terwijl oprichter Mark Zuckerberg zijn intrek nam in een nieuwe residentie in Washington. Apple kondigde nieuwe investeringen en banen aan in de VS en kreeg vervolgens tijdelijke vrijstelling van importheffingen.
EuroStack
Na Trumps terugkeer op het wereldtoneel riepen Europese beleidsmakers op tot technologische autonomie onder de noemer ‘EuroStack’. Deze plannen omvatten Europese chips, AI-modellen en cloud-infrastructuur. Maar de realiteit blijft dat Europa tot nu toe niet in staat is gebleken techreuzen van het kaliber Google of Alibaba voort te brengen.
Volgens het document blijft de EU haar digitale waarden uitdragen, maar erkent zij ook dat internetbestuur moet meegroeien met geopolitieke veranderingen. De Commissie wil zich in de toekomst richten op samenwerking in vier kernsectoren: halfgeleiders, quantum computing, kunstmatige intelligentie en 6G-netwerken.