3min Ondernemen

EU mist deadline voor regulering risicovolle AI-modellen door Amerikaanse tegenstand

EU mist deadline voor regulering risicovolle AI-modellen door Amerikaanse tegenstand

De Europese Unie heeft een belangrijke mijlpaal gemist in haar poging om de risicovolste kunstmatige-intelligentiemodellen in toom te houden, te midden van intensief lobbywerk van de Amerikaanse regering.

Na de lancering van ChatGPT in november 2022 was het voor EU-wetgevers al snel duidelijk dat deze nieuwe AI-modellen specifieke regels nodig hadden. Maar tweeënhalf jaar later is een poging om een set regels op te stellen waaraan bedrijven zich zouden moeten houden, uitgegroeid tot een epische lobbystrijd, waarin de Amerikaanse overheid een belangrijke rol speelt.

Regulering

Op 2 mei miste de Europese Commissie de wettelijke deadline om de regels af te ronden. De druk is de afgelopen weken opgevoerd: in een brief aan de Commissie eind april, die in handen was van POLITICO, zei de Amerikaanse regering dat de conceptregels ‘gebreken’ vertoonden en herhaalde veel van de zorgen die in de afgelopen maanden waren geuit door Amerikaanse technologiebedrijven en lobbyisten.

Dit is de nieuwste tegenzet van de Amerikaanse regering tegen de poging van de EU om een super-regulator voor technologie te worden, en volgt op aanvallen op de EU-wetgeving voor sociale media en digitale mededingingsregels.

De vertraging maakt ook duidelijk dat de regels in feite slechts een tijdelijke oplossing zijn, nadat EU-wetgevers er niet in slaagden om enkele van de meest lastige onderwerpen op te lossen toen zij in het begin van 2024 de bindende AI-wet onderhandelden. De regels zijn vrijwillig, wat leidt tot een ingewikkeld proces tussen de EU en de industrie om tot iets betekenisvols te komen dat bedrijven daadwerkelijk zullen implementeren.

EU

Brussel probeert regels op te stellen voor geavanceerde AI-modellen zoals ChatGPT en Gemini. Sinds september werkt een groep van 13 academici, in opdracht van de Commissie, aan een “gedragscode” voor modellen die verschillende taken kunnen uitvoeren. Deze initiatieven zijn ontstaan door de snelle opkomst van ChatGPT in 2022, die de wetgeving verstuurde. Generatieve AI bestond niet toen de Commissie haar AI-wetvoorstel in 2021 presenteerde, wat leidde tot verwarring bij regelgevers. EU-wetgevers besloten verplichtingen op te nemen voor “algemene AI,” een term die generatieve AI-modellen zoals GPT en Gemini omvat.

Auteursrechtenregels

De dertien experts, waaronder zwaargewichten als Yoshua Bengio, een Franse Canadese computerwetenschapper die bekend staat als de ‘godfather of AI’ en de voormalige Europese Parlementslid Marietje Schaake, hebben gewerkt aan verschillende lastige onderwerpen. Volgens het laatste concept zouden ondertekenaars zich verplichten om relevante informatie over hun modellen bekend te maken aan de autoriteiten en klanten, waaronder de gegevens die worden gebruikt voor training, en om een beleid op te stellen om te voldoen aan auteursrechtenregels.